Dorpslopers gaan regie overnemen
Laatste Grensparkwandeling vindt in Lage Mierde plaats


Augustus 2022Als op 23 augustus de wandelaars van start gaan voor de Grensparkwandeling, is dat de laatste van dit zomerseizoen. Op acht wandeldagen kwam er telkens een andere grensgemeente aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens aan de beurt voor de organisatie. Na Lommel, Valkenswaard, Eersel, Weebosch, Luijksgestel, Bladel, en Mol, sluit nu Lage Mierde de cyclus af. Voor de Lage Mierdenaren van buurtvereniging De Richelhofjes is het meteen het sein om de organisatie over te dragen aan De Dorpslopers.
De Grensparkwandelingen, dit jaar toe aan de zilveren editie, zagen ook dit jaar zo’n 500 wandelaars per dag aan de start verschijnen. De wandelingen vinden in de maanden juli en augusatus op dinsdagen plaats en de afstanden varieren van 5-25 kilometer.
Het initiatief voor de Grenswandelingen kwam in 1996 vanuit VVV Kempenland en zij vroegen lokale wandelverenigingen om in hun gemeente de eendagswandelingen te organiseren. In Reusel-De Mierden kwam de organisatie terecht bij buurtvereniging De Richelhofjes, zij rouleerden de start tussen Hooge Mierde, Lage Mierde en Reusel. Vanaf 2005 waren Jac Naus, Jan Pheninckx en Harrie Roest er de drijvende krachten, zij geven nu het stokje door.
,,Wandelen was in 1996 nog geen volkssport,” kijkt Jac Naus terug. Om de lopers onderweg van dienst te zijn regelden we een hapje en een drankje, hier werd aanvankelijk de KBO Lage Mierde voor ingeschakeld om dat in de bossen te verzorgen. In 2005 nam buurtvereniging De Richelhofjes dit over. Wij zorgden ervoor dat de drempel voor deelname laag bleef en dat er telkens weer mooie routes klaar lagen. Gaandeweg zagen we de populariteit en daarmee de deelname groeien.”
Nu het evenement een vaste plek heeft op de regionale wandelkalender, ziet Naus met zijn buurtvereniging hèt moment om het stokje door te geven. ,,Er is sprake van vergrijzing in de buurt en wandelen is niet ons hoofddoel,” legt hij uit. ,,Daarbij komt het bij wandel-loopvereniging De Dorpslopers in goede handen.”
Leo van Avendonk ziet bij de Dorpslopers voldoende mogelijkheden om de continuiteit te waarborgen. ,,We zijn naast het hardlopen ook steeds meer een echte wandelvereniging geworden. Veel van onze leden nemen deel aan dit soort wandelingen en de knowhow om zoiets te organiseren is er ook.”
Op dinsdag 23 augustus kan vanaf 8.00 uur weer gestart worden bij Herberg De Buitenman in Lage Mierde. De te lopen afstanden zijn dan 7 - 12 en 18 kilometer en de routes doorkruisen het natuurgebied van De Utrecht. Het inschrijfgeld is drie euro (leden van een wandelbond 1,50) en kinderen onder de 12 jaar mogen gratis meedoen
Onderweg komen de deelnemers een ingerichte picknickplaats tegen waar drankjes te verkrijgen zijn.
Voor alle deelnemers is er een sticker ter herinnering en bij deelname van minstens zes Grensparkwandelingen dit seizoen is er jubileum attentie vanwegde 25-ste editie.