Waar kan ik naar de bakker en wanneer kan ik lid worden van de KBO?
Dorpsraad Lage Mierde lanceert dorpspakket voor nieuwe inwoners.

September 2020


Iedereen die nieuw in een dorp komt wonen zal op zoek moeten naar de bakker en de dichtstbijzijnde supermarkt. Maar naar wie ga je als je een klusje in de tuin hebt en welke verenigingen zijn er en waar kun je je aanmelden? In Lage Mierde wordt vanaf 1 september al deze informatie gebundeld in een dorpspakket, dat elke nieuwe inwoner krijgt. Op precies 1 september kon het eerste pakket uitgereikt worden. Laat nu net op die datum burgemeester Annemiek van de Ven in Lage Mierde komen wonen.
De Zandhorst in Lage Mierde is normaal gesproken een rustige woonstraat in Lage Mierde, maar op 1 september was het even net wat drukker. Op gepaste afstand van elkaar werd er op een kruiwagen een bord aangevoerd met de tekst ‘Welkom in onze buurt’ Janske Boerekamp stroopte er haar mouwen voor op als ze de nieuwe burgemeesterswoning nadert. Ze vervoert het bord van buurtvereniging D’n Overschot, dat een tijdelijke plek krijgt in de tuin van de nieuwe inwoner.
Na het aanbellen bij de nieuwe woning duurt het niet lang of de deur gaat open. Annemiek van de Ven kijkt er in het gezicht van Dorpsraad voorzitter Cees Paridaans, die ook nog een grote bos bloemen in zijn handen heeft.
Even gaan haar gedachten terug naar 27 april van dit jaar, toen de rollen net omgedraaid waren. Toen verraste Van de Ven Paridaans toen ze hem een lintje uit kwam reiken (Door Corona werd het opspelden pas later gedaan). De bos bloemen is leuk omdat ze de eerste is die het pakket krijgt, maar uiteindelijk gaat het wel om het nieuwe dorpspakket. Als ze de speciaal ontworpen tas aanneemt, kan ze haar nieuwsgierigheid nauwelijks bedwingen om erin te kijken. “Wij overhandigen dit pakket namens alle inwoners en speciaal namens de verenigingen en middenstanders,” licht Paridaans toe. “Er zit informatie in van verenigingen, en informatie en kortingsbonnen van middenstanders.”
Het komt me wel goed uit,” zegt Van de Ven. “Ik was al op zoek naar een bakker en ben daarnaast benieuwd wat er hier in het dorp nog meer verkrijgbaar is.”
In het pakket vond ze informatie van enkele verenigingen, een tuincentrum, maar ook een hondenuitlaatservice. Ook een presentatie van gemeenschapshuis De Ster, enkele ondernemers, een biologische melkveehouderij en het toeristisch informatiepunt. “We hadden dit al enige tijd in voorbereiding,” legt Paridaans uit. “We hebben nu een mooi pakket bij elkaar, maar mochten er nog ondernemers zijn die graag aan willen sluiten dan kunnen ze zich nog aanmelden bij de Dorpsraad.”
Vanaf nu wordt de uitgifte van de pakketten overgedragen aan de buurtverenigingen, die ook in het oog moeten houden als er nieuwe inwoners komen.“Voor mij is dit nu al geslaagd,” zegt Van de Ven. “Een mooi initiatief dat warm ontvangen wordt.”