Fietsen in Lage Mierde
Vierdaagse brengt de wielen weer aan het rollen


Augustus 2023

De fietsers bij de fietsvierdaagse in Lage Mierde gingen weer goedgemutst op weg. Wat ooit begon als een activiteit van buurtvereniging Kloosterstraat, biedt nu aan honderden fietsliefhebbers van dichtbij en verder weg vier dagen fietsplezier.
Gust Hendrikx en Nout Brands (beiden 82) komen speciaal voor de vierdaagse s morgens al met de fiets van Goirle af. Voor Gust is het al de vijftiende maal, nu hij zijn maat Nout gestrikt heeft is dat voor zijn vriend de primeur.
,,Al vele jaren is het fietsen in Lage Mierde vaste prik,” legt Gust uit. ,,Aanvankelijk met mijn vrouw en met mijn beide benen. Maar nadat ik mijn vrouw verloor gebeurde dat ook met een van mijn benen. Omdat ik een prothese heb fiets ik nu met een driewieler, maar het plezier is er niet minder om.”
De deelnemers krijgen ieder een basisroute voorgeschoteld van zo’n 35 kilometer, maar bij de eerste pauzeplaats – dinsdag bij café Den Hemel in Hilvarenbeek- ligt nog een verlenging klaar over diezelfde afstand.
,,Die behoorlijke verlenging kwam er omdat velen met de E-bike rijden en die vragen veel om langere routes,” legt Els Dirkx uit. Zij nam twee jaar terug het stokje in de organisatie over van Jan Fiers en heeft nu opnieuw alles tot in de puntjes geregeld. ,,Er staan ook dit jaar weer 35 vrijwilligers gereed om alles soepel te laten verlopen,” legt ze uit. ,,Vorig jaar moesten we op het laatste moment startkaarten bijdrukken omdat de eerste 600 al snel de deur uit waren. Dit jaar hebben we er meer klaarliggen.”
Als op de eerste van vier dagen op het Dorpsplein in Lage Mierde de inschrijving opengaat, ontstaat er al snel een rij door de grote toeloop. ,,De omstandigheden zijn ook echt ideaal,” zegt Georgette Snelders (58) uit Hapert. Ook zij rijdt met een aangepaste driewieler, maar dan wel elektrisch ondersteund. ,,Dit soort gelegenheden zijn pareltjes,” zo kijkt ze vooruit. ,,Je komt op de mooiste plekjes en vaak is het ook een verrassing waar je uitkomt.”
Wat ook opperbest is de bezetting op de campings in de omgeving van Lage Mierde. Carola Couwenberg van camping Op de Veranda laat weten dat de fietsers de camping tot op de laatste plek bezetten.
Maar Gust Hendrikx en Nout Brands maken geen gebruik van de camping faciliteiten. ,,Wij laten onze fietsen in Lage Mierde en worden elke dag door mijn dochter opgehaald,” zegt Hendrikx. ,,Dit soort zaken zijn hier makkelijk te regelen, dat houdt het laagdrempelig.”
De fietsvierdaagse sluit vrijdag af, er kan nog deelgenomen worden aan losse ritten per dag. Vertrek is elke dag vanaf 11.00 uur op het Dorpsplein in Lage Mierde