Titel

Kermis seizoen geopend
Hooge Mierde nu ene keer de eerste kermis

Juli 2021


De regen valt met vette druppels tussen de attracties op het Myrthaplein in Hooge Mierde en de bezoekers proberen onder het luifel en de overkapping van de attracties droog te blijven. De juffrouw van de schiettent drukt achteloos de plastic kogeltjes in een magazijn en de jongens voor haar kunnen niet wachten tot ze aan de beurt zijn. Bij een meisje van zeven prikken de tranen als ze voor de tweede maal misgrijpt bij de grijpers waardoor een leuke knuffel aan haar neus voorbijgaat.
Een kermis organiseren was waarschijnlijk nog nooit zo ingewikkeld als dit jaar. Een attractieterrein waar maximaal 260 bezoekers toegestaan zijn, maar wat doe je als die bereikt zijn? Op de zaterdag zorgde de regen nog voor een niet al te grote toeloop waardoor dit geen probleem was, de twee toezichthouders hadden daardoor een makkelijke eerste dag.
Aan hun gele hesje zijn de twee toezichthouders tussen de attracties goed te herkennen. Ze zijn ingehuurd door de exploitanten zelf en scannen continue het aantal bezoekers en de afstand die onderling gehouden wordt. Er hoeft maar weinig ingegrepen te worden, ze willen het ook vooral vriendelijk houden.
Bij de snoepkraam staat een klein meisje verwachtingsvol naar de verrichtingen van de suikerspinjuffrouw te kijken. Het blijft maar duren, maar als ze uiteindelijk de grote zoete suikerspin in haar handen heeft is het smikkelen.
De wat grotere knapen lopen aan de suikerspin voorbij, voor hen is het belangrijkste doel de botswagens. Daar kunnen ze zonder te wachten instappen, ook een van de voordelen als het nog niet druk is. 
Bij café De Bijenkorf was aanvankelijk vooral het terras goed bezet. Vandaar hebben de gasten een perfect uitzicht op de attracties op het plein aan de ene kant en op het grote podium midden op de Kerkstraat aan de andere kant. Het afsluiten van de Kerkstraat leek voor geen enkele verkeersdeelnemer een probleem, iedereen gunt de kermisganger zijn plezier. Want dat we zelfs een kermis heel erg kunnen missen, dat is een van de lessen die we leerden in het afgelopen Coronajaar.