VV Hulsel, HMVV en SDO’39 bundelen krachten
Nieuwe gezamenlijke jeugdopleidingen voetbal: HDM

Mei 2025

Jeroen van Rooij, Mark van Rijzingen en Rob van Eekert kregen alle neuzen dezelfde kant op: HDM de Mierden wordt de nieuwe samenvoeging jeugdvoetbal

Terwijl PSV nog het kampioenschap viert wordt er door verenigingen al weer vooruit gekeken naar het volgende seizoen. Voor clubs in de kleinere dorpen is het vaak lastig om in elke categorie een team op de been te brengen. In de Mierden werken HMVV (Hooge Mierde) en VV Hulsel al langer samen en afgelopen jaar sloot daar voor een deel ook SDO’39 uit Lage Mierde bij aan. Nu is het voor de drie verenigingen tijd voor een volgende stap: het geheel samengaan van de jeugdopleidingen van de clubs. Vanaf het komende seizoen worden alle jeugdwedstrijden gespeeld als HDM (Hulsel-De Mierden)
Met een ferme ruk haalt Jeroen van Rooij (Lage Mierde) een doek van een bord af dat de nieuwe naam HDM onthuld. Hij wordt daarbij geholpen door Rob van Eekert (Hooge Mierde) en Mark van Rijzingen (Hulsel). De drie waren vertegenwoordigers in een jeugdcommissie die het verder samengaan voorbereidde en ze zien door dit samengaan de toekomst van het voetbal in hun dorpen gewaarborgd: maar wel op een nieuwe manier.
Het eigen sportpark in elk van de drie dorpen (tot 1995 vormden deze drie dorpen ook een eigen gemeente) en de eigen kantine vervullen al jarenlang een verbindende schakel. Mensen ontmoeten elkaar en de sportieve toekomst van veel inwoners begint hier. Maar sinds het gedeeltelijk samengaan van de jeugd trainden en speelden de leden soms al buiten hun eigen woonplaats hun thuiswedstrijd. De jeugd zelf lijkt daar opvallend weinig moeite mee te hebben, zo meldt ook Lars de Groot (16) uit Hooge Mierde. “Ik weet niet beter dan dat ik soms in Hooge Mierde train en net zo goed in Hulsel. Dat geldt ook voor de thuiswedstrijden en met SDO’39 erbij is dat niet anders. Veel van de teamgenoten (hij speelt nu in JO-17) ken ik van de middelbare school, dus dat maakt ook niets uit.” Zo speelde Lars het afgelopen jaar de eerste helft van de competitie zijn thuiswedstrijden in Lage Mierde en de tweede helft in Hooge Mierde.
“Het sentiment van de derby’s en de onderlinge strijd tussen de clubs is iets van de oudere generatie, vooral uit de vorige eeuw,” weet ook Maurice Maas uit Lage Mierde. “De onderlinge wedstrijden waren derby’s die je maar al te graag wilde winnen, maar we merken dat de jeugd zelf makkelijk met de nieuwe situatie meegaat.” Hij vindt het goed dat oude sentimenten verdere samenwerking niet in de weg staan.
Een lichte terugloop van de instroom zag Maas als belangrijkste reden van de samenwerking. “We hebben vele leeftijdsklassen en daardoor veel teams te vullen,” zegt hij. “In totaal gaat het om zo’n 220 leden waarbij tot de JO-13 ook meisjes zorgen voor gemengde teams. Vanaf die leeftijd stromen de meisjes door naar de dames die samen met Reusel een nog bredere samenwerking hebben.”
Door het samengaan komt de nieuwe jeugdafdeling HDM in het seizoen 2025-2026 uit met tien teams in de onderbouw en met zeven teams in de bovenbouw.
Of het bij deze samenwerking blijft? Maas daarover: “Op dit moment is er nog duidelijk draagvlak om de seniorenteams in het eigen dorp te laten spelen. Dit soort samenwerking heeft duidelijk zijn tijd nodig. Maar verder in de toekomst? De tijd zal leren of er daar ook meer samenwerking mogelijk is.” Cees Paridaans, jarenlang voorzitter van SDO’39, ziet nu zijn kleinkinderen in de samenwerkende jeugdopleiding tussen de kinderen uit de buurdorpen spelen. ,,Het is dé manier om het voetbal ook in de verdere toekomst in de kleinere dorpen overeind te houden,” voorziet hij. “Natuurlijk ken ik mijn club SDO’39 als verbindende schakel in Lage Mierde en ik hoop dat dat zo blijft. Maar van de andere kant moeten we de ogen niet sluiten voor ontwikkelingen die spelen. Het gaat ook niet alleen om het voetbal van de jeugd, maar ook om de organisatie eromheen, van het bestuur tot de vrijwilligers die zich inzetten.”
De nieuwe jeugdopleiding heeft binnen de KNVB de toestemming om de komende drie jaar zich te bewijzen als SJO (Samenwerkende jeugdopleiding). Er zal nog gespeeld blijven worden op alle drie de sportparken en de indeling van trainingen en wedstrijden zal zoveel mogelijk op een logische wijze  plaats vinden.
Vanaf het seizoen 2026-2027 gaan de teams ook spelen in een eigen (nieuw) tenue, maar hoe dat er uit gaat zien is nog niet bekend.