Jos Heesters maakt derde decennium vol
Reuselse fietsdriedaagse voor 33-ste keer

Juli 2022

Als dinsdag 26 juli de fietsdriedaagse Reusel start, is Jos Heesters zeker van de partij. De 69-jarige oud-politieman (ooit was de Eindhovense Bennekel zijn werkterrein) heeft er bij de start de voorpret er al op zitten. Samen met zijn vrouw Tonnie verkende hij weer uitgebreid alle routes, net zoals hij dat de afgelopen 30 jaar ook deed. ,,We proberen elk jaar weer nieuwe routes in te passen, zo gaan we dit jaar voor het eerst langs pauzeplaats Krekwakwo in Hooge Mierde,” kijkt hij vooruit.
Het idee van de fietsdriedaagse kwam ooit uit de kring van het overkoepelend orgaan Reusel. Door het ontbreken van een Dorpsraad treedt dit orgaan op als verbinder tussen alle buurtverenigingen. Ze organiseren zaken als filmmiddagen voor de jeugd, de coördinatie van speelplekken en sinds 991 dus ook deze fietsactiviteit.
,,We positioneren de drie dagen fietsen altijd in de eerste vakantieweek,” legt Heesters uit. ,,Veel mensen zijn dan nog niet met vakantie en we zien met name veel jeugd deelnemen. Daarom houden we de afstanden ook relatief kort (25-30 km) en houden we deelnemen laagdrempelig. Zo betaalt elke deelnemer slechts 3 euro, of je nu een of drie dagen deelneemt.”
Naast de dinsdag wordt er ook nog gefietst op woensdag 27 en donderdag 28 juli. De deelnemers kunnen zich aanmelden en starten bij café de Wekker aan de Wilhelminalaan in Reusel. Elke dag kan er tussen 17.00 en 19.30 uur gestart worden.
,,De organisatie van de driedaagse doe ik samen met Ben Straatman en Michiel van Rens. Als ik bij het vertrek de lach op het gezicht van de deelnemers zie word ik al blij. Als ik dan na afloop hoor hoe ze genoten hebben van de mooie routes, maakt dat mijn dag helemaal goed. We volgen de deelnemers met drie stempelpunten en onderweg is er altijd een pauzeplaats,” legt hij uit. ,,Medailles of andere herinneringen hebben we niet.”
De laatste jaren komen er zo’n 250 deelnemers op het evenement af. Die komen veelal uit Reusel-De Mierden, maar er is ook een groeiend aantal vakantiegangers die bivakkeren op de campings in de regio.