Kermis in Lage Mierde
Met wielerronde en nieuwe inrichting kermisplein

Mei 2023Kinderen kijken er reikhalzend naar uit en sportieve fietsers poetsen alvast hun stalen ros blinkend op. De kermis in Lage Mierde heeft komend weekend weer veel in petto en als het aan organisator Jacob Regter ligt mag een kermis blijven verrassen. Daarom geeft hij op voorhand niet graag prijs welke attracties er vanaf zondag op de jeugd staan te wachten.
Als kleine jongen kwam hij al met zijn ouders met de attracties mee naar Lage Mierde kermis. Hij ging daar niet naar de basisschool, zoals vaak andere kermiskinderen wel deden. Maar elke stap van zijn ouders volgde hij wel en zelf vormt hij nu al de zevende generatie Regter. De familie is thuis in botswagens, zweefmolens en draaimolens, maar nu hij ook zelf de organisatie kan doen en de kermis samenstellen, kijkt hij ook bij collega-ondernemers veel rond.
“Maar er is wel één klein probleem komend weekend,” verklapt hij. “Doordat het ook nog Pinksteren is, is het ‘t drukste kermisweekend van het jaar en een attractie kan maar op één plek tegelijk staan.”
Het grote schrikbeeld van menig kermisliefhebber is de kermis in Hulsel afgelopen jaar. De organisatie lag in handen van een andere ondernemer, maar op de vrijdagmiddag zag het er nog niet naar uit dat het goed ging komen. Op het allerlaatste moment werden de koppen bij elkaar gestoken, waarbij de Hulselnaren ook hun input gaven. Maar uiteindelijk was het vooral Jacob Regter die met zijn attracties de kermis redde. Of dit bij de aanbesteding dit jaar de doorslag heeft gegeven wil hij niet zeggen, maar feit is dat zijn naam uit de koker van Reusel-De Mierden kwam om daar in alle vierde dorpen de kermis te organiseren.
“Kermis is voor een groot deel sentiment, daarom moeten we van tevoren de inhoud niet teveel prijsgeven,” zo houdt de kermisondernemer zijn kaarten nog zoveel mogelijk tegen de borst.
“Bij de opdracht om de kermissen in Reusel-De Mierden te organiseren ligt het pijnpunt bij de kleinste kern (Hulsel) simpel omdat die het minste publiek trekt. Maar Reusel-De Mierden maakt de keuze om zowel in Reusel als in Hooge en Lage Mierde, maar vooral ook in Hulsel een goede kermis neer te zetten. Op voorhand weten wij als ondernemers dat daar de hoofdprijs niet te verdienen is, maar we lopen er ook niet van weg.”
Snelle mannen en vrouwen
Op de kermismaandag staat voor het tweede jaar op rij de Ronde van Lage Mierde op het programma, een dikkebanden-wielerkoers. Volgens Teun Laureijs van de organisatie zijn er dit jaar voor het eerst drie ritten: jeugd tot 16 jaar, de masters (55+) en dames en de elite. Aanmelden voor deelname kan nog tot kort voor de start met een mail naar info@bojos.nl.
De start van de wielerronde is op het dorpsplein, waarna het via Richelpad en Eviestraat via de draaiboom weer terug gaat. De deelname ligt voor iedereen open en omdat de winnaar van vorig jaar niet present is, liggen de kansen voor iedereen open.