Eén koor minder in korendorp Hooge Mierde
Jeugdkoren PopUp en NOVA samen

Mei 2024


Je bent jong en je wil graag zingen? Dan moet je vooral in Hooge Mierde zijn, waar wekelijks in zaal De Schakel maar liefst zes koren oefenen. Elke leeftijdsgroep heeft er zijn eigen koor, maar met het samengaan van jongerenkoor Nova (12-26 jaar) en kinderkoor PopUp (5-12 jaar) is er nu wel een koor minder. Na de samenvoeging gaan ze verder onder de al bestaande naam Nova.
Het is een regenachtige maandagavond en de deur gaat open voor een jongedame. Ze loopt naar de middelste zaal in gemeenschapshuis De Schakel. De deuren staan uitnodigend open, maar je moet wel de juiste deur kiezen want anders kun je zomaar voor de verkeerde dirigent staan. Op deze maandag oefenen er maar liefst drie koren dicht bij elkaar!
Er worden wat muziekinstrumenten klaar gezet want er wordt serieus geoefend met een begeleidende band. Tussen alle tienermeisjes staat welgeteld één jongeman, hij voelt er zich als een vis in het water. “Ik vind zingen gewoon leuk,” zegt Jurre van den Borne (15). Overdag zit hij in de schoolbanken van het VWO, maar de avonden zijn voor hem nog drukker dan overdag. Hij volgt zang- en musical les en had enkel op de maandagavond nog vrij. “Daardoor kan ik mooi aansluiten  bij Nova,” zegt hij tevreden.
“We zijn een laagdrempelig koor,” zegt Simone Meulenbroeks. Zij had al functies in beide koren, als voorzitter van Nova en dirigent bij PopUp. “Doordat we nu één vereniging gaan vormen kunne we een heleboel zaken makkelijker regelen,” zegt ze.
Nova ontstond ooit om de iets ouderen bij Myrtha Musica van nieuw bloed te voorzien, maar gaandeweg kwam Nova op eigen benen te staan. Nu laten ze zich van onderaf versterken door de doorgroei van het voormalige PopUp-koortje. Dat startte vijf jaar terug erg fanatiek en had meteen veel aanwas. Het ledenbestand schommelde daarna en nu zijn er nog veertien zangers en zangeressen. Voorlopig blijven de twee groepen apart repeteren.
“Voor mij is muziek een belangrijk deel van mijn leven,” zegt Annemijn van Dongen (26). Ze is al ruim vijf jaar een vaste waarde bij Nova. “Bij ons thuis is iedereen met muziek bezig,” zegt ze. Dat het koor zich niet alleen beperkt tot het zingen, maar ook met show en dans vindt ze top.
“Het is leuk om samen schouder aan schouder te staan en liedjes te zingen,” zegt ook Jurre van den Borne. “In mijn familie zijn er velen lid van een koor, dat ik de enige jongen tussen de meiden ben vind ik nooit een probleem.”
Vor Simone Meulenbroeks ligt er vooral een uitdaging in het meerstemmig zingen. Het is aan Eline Tenbult, de koorleider van Nova, om daar één geheel van te maken. Aan het enthousiasme van de jongeren zal het niet liggen!
Beide koren binnen Nova kunnen altijd nog leden gebruiken. Geïnteresseerde tieners vanaf 12 jaar raden ze aan om op maandag naar de repetitie in zaal De Schakel te komen luisteren (vanaf 19.30 uur), de jongere kinderen kunnen informatie krijgen en zich aanmelden bij Simone Meulenbroeks (06-11100411).