Lenne van Gorp hoeft geen winterfeesten meer te openen
Stekker uit Reuselse winterfeesten

November 2021

Elk jaar was het vaste prik, vijf jaar lang op een rij voor Lenne van Gorp. De winterfeesten in Reusel waren pas een feest als zij die geopend had met een kür op haar kunstschaatsen. Maar eerst gooide een vervelende blessure al roet in het eten, daarna besliste Corona het lot van de winterse feesten
Met een oproep aan de inwoners uit Reusel-De Mierden om met ideeën voor nieuwe evenementen te komen, laat het uitgedunde bestuur van de winterfeesten weten dat de winterfeesten niet meer in Reusel terug keren. Omdat de kennis, het enthousiasme, maar ook een deel van de organisatiekosten nog aanwezig zijn, wil de organisatie nu nieuwe initiatieven ondersteunen.
Wil Hermans, die er vanaf het eerste uur bij betrokken was, zag dit scenario al enige tijd aankomen.
,,We moeten realistisch zijn nu we het evenement voor het tweede jaar op rij moeten skippen,” zegt hij. ,,De reden van het niet doorgaan mag duidelijk zijn: Corona, maar omdat vanaf 2022 de ruimte in het Reuselse centrum niet meer beschikbaar is, is een doorstart daarna ook niet meer haalbaar.”
Bij de winterfeesten lag er een grote ijsvloer op een braakliggend terrein in het centrum van Reusel waar met name de jeugd zich vier weken lang op uit kon leven. Rond de ijsbaan vonden er diverse feesten en evenementen plaats, van etentjes met de koks uit lokale restaurant, tot boeren en bedrijven die zich presenteerden. Bij het evenement waren zo’n 450 vrijwilligers betrokken.
,,We hebben er vijf jaar lang een mooi feest van kunnen maken voor alle inwoners van Reusel-De Mierden en daarbuiten,” blikt Hermans terug, met spijt in zijn stem. ,,Maar als we doorgegaan waren hadden we ons moeten richten op een locatie buiten het Reuselse centrum. We hebben daar uitgebreid naar gekeken, zoals naar evenemententerrein De Wilgenspot, maar we voorzagen dat we daar niet dezelfde sfeer konden brengen.”
De nieuwe initiatieven, waar de drie overgebleven bestuurders nu op mikken mogen opnieuw een volksfeest worden, geeft Hermans aan. ,,Als mensen met hun familie of vrienden een goed idee hebben, horen we daar graag meer van”.
De nieuwe initiatieven kunnen per mail aangemeld worden op info@winterfeesten.nl. Als richtlijnen krijgen de nieuwe plannenmakers mee dat het evenement voor iedereen moet zijn, het hoeft niet per sé een winterevenement te zijn en het mag een of meerdere dagen duren.
Een van de vaste onderdelen van de winterfeesten was altijd de opening door het lokale talent kunstrijden Lenne van Gorp. Vanaf haar twaalfde kreeg zij de handen van het publiek op elkaar, maar nu zij door blessures nieuwe doelen moet stellen, hoeft de organisatie ook niet meer op zoek naar een vervanger.