Kermis Reusel dit jaar speciaal voor kinderen
Geen stapstraat wel eigen terrassenAugustus 2020


In de stapstraat op de Reuselse kermis vonden ook altijd veel activiteiten plaats, zoals het touwtrekken

Een afgeslankte vorm bij de attracties en geen grootschalige stapstraat op de Reuselse kermis die in het weekend van 13 september plaats vindt. Het is het resultaat van overleg met Frans de Voer, die dit jaar de kermis organiseert, de horecaexploitanten de gemeente en de veiligheidsregio.
,,Het is een grillig kermisjaar,” zucht Frans de Voer, maar hij is blij dat hij het licht voor Reusel op groen heeft gekregen. Hij organiseert dit jaar voor het eerst de evenementenkermissen in Reusel en Hulsel. ,,Ook na 1 juli bleek doorgaan nog geen zekerheid in elke gemeente,” zegt hij. ,,In Reusel wilde men de kleinere kinderen het plezier niet ontzeggen, de attracties zijn nu enkel voor kinderen onder de vijftien jaar en ze zullen niet beperkt worden met afgeplakte plekken.”
Een ander verhaal is het in de stapstraat waar normaal gesproken veel mensen samen komen en waarvoor andere jaren zelfs de Wilhelminalaan afgesloten werd. Nu worden de bezoekers uitsluitend toegelaten op de eigen terrassen van de kroegen.
Jan Daniëls van disco El Sombrero kan leven met het besluit, ook al had hij het als ondernemer liever anders gezien. ,,We hebben het zwaar dit jaar en Reusel kermis was voor ons altijd een topper, daarom willen we graag alles door laten gaan. Maar ja, we willen het ook niet op ons geweten hebben dat hier een grote corona brandhaard ontstaat, daarom is dit misschien toch de beste keuze,” zegt hij in een reactie. Bij El Sombrero is er een eigen terras waar zo’n 80 mensen op kunnen en daarnaast nog een tijdelijk terras voor zo’n 120 personen. ,,Maar daar hebben we maar een vergunning voor tot eind augustus,” zegt hij. ,,We moeten daarover nog in overleg”.
Wat de verdere consequenties zijn voor andere horeca en hoe ze het gaan organiseren is op dit moment nog niet duidelijk. Lenne Jansen van De Koster voelt zich overvallen door het standpunt van de gemeente en Jan Daniëls moet er nog eens goed met zijn broer voor gaan zitten hoe ze het aan gaan pakken. ,,Maar goed,” zegt Jan Daniëls, ,,Beperkt open is altijd nog beter dan helemaal niet open.”

e kermis in Reusel kan dit jaar toch doorgaan in aangepaste vorm. Daarover zijn de organisatie van de Reuselse kermis, de horecaexploitanten, de gemeente en de veiligheidsregio het eens geworden. Van 12 t/m 16 september staan, verdeeld over 2 pleinen, zo’n 25 attracties.
Aangepaste vorm
Traditioneel komen uit de hele regio bezoekers naar de Reuselse kermis. Voor de spectaculaire attracties en natuurlijk ook voor de gezellige horeca. Dit jaar wordt de kermis vanwege corona duidelijk anders. Op het kerkplein en de Markt staan voornamelijk attracties voor jonge kinderen. Daarmee wordt de kermis van 2020 een familiekermis met onder andere Skeeball, botsauto’s, trampoline, Lucky Duck, vliegtuigmolen en de rups. Afgesproken is dat de attracties om 22.00 uur sluiten. De exploitanten hanteren een coronaprotocol met bijvoorbeeld desinfectiepompjes, looplijnen en borden met richtlijnen.
Tijdens de kermisdagen is de horeca geopend, maar zonder kermisprogramma. Voor de horecaonderne-mers is het niet mogelijk om te zorgen voor naleving van de coronaregels wanneer de bezoekers in grote getalen naar Reusel komen. Daarom hebben zij in goed overleg besloten om alleen de bestaande terrassen open te stellen. In tegenstelling tot voorgaande edities blijft de Wilhelminalaan tijdens de kermisdagen dan ook gewoon open.
Samenwerking
Er is samen met de kermisorganisatie en -exploitanten hard gewerkt om Reusel kermis toch mogelijk te ma-ken dit jaar. Het doorgaan van de kermis is wel afhankelijk van landelijke of regionale besluiten in verband met corona.
Om ervoor te zorgen dat iedereen een prettige kermis kan beleven doet burgemeester Annemieke van de Ven een oproep aan alle bezoekers: “Het is fantastisch dat we de kermistraditie in Reusel ook dit jaar, met name voor de kinderen, mogelijk kunnen maken. Voor ieders gezondheid is het wel van belang dat iedereen zich ook op het kermisterrein en de terrassen houdt aan de coronarichtlijnen en zorgt voor 1,5 meter afstand tot elkaar. Alleen samen kunnen we er een feestelijke kermis van maken”.
Noot