Schotel krijgt gezelschap
Esbeekse kunstroute breidt weer uit

Mei 2022


Op de Schotelroute staat (een beeldtenis) van Andreas Schotel zelf. Nu is er nog meer kunst te bewonderen bij het begin(en einde) van de route aan de Groenstraat 6 in Esbeek

De alom bekende Schotelroute in Esbeek wordt uitgebreid met een beeldentuin. De eerder aangelegde beeldentuin aan het begin van de route (Spaaneindsestraat) verhuist daarvoor naar de Groenstraat.
Dat Andreas Schotel pas na zijn dood grote bekendheid verwierf had hij zelf natuurlijk niet kunnen voorzien. Maar sinds de Esbekenaren zijn werk, maar vooral ook zijn leven omarmen, kennen velen dat werk. Van het kleine hutje waar hij woonde tot de schetsen die hij tekende. Werk dat ook op meerdere plaatsen in grote sculpturen verbeeld wordt. De Schotelroute werd in enkele jaren daardoor ook veel meer dan een gewone wandelroute, het maakte velen vertrouwd met kunst. Van de badende dames in de Broekling, een wandeling door de melkfabriek of de ploegende boer. Of de zagende zager of de grote Schotel zelf.
Hannes Verhoeven, de geestelijk vader van de meeste groot uitgebeelde kunstwerken op de route, heeft nu weer iets nieuws in petto.
“Het is vrij moeilijk om telkens weer iets nieuws te bedenken om op de route te plaatsen,” meldt hij. “Daarom gaan we nu starten met een grote beeldentuin waar bezoekers bij de start of bij de finish van de wandelroute nog meer indrukken op kunnen doen. De nieuwe beeldentuin komt aan de Groenstraat 2A en is elke zaterdag van 11.00-17.00 uur geopend (en vrij toegankelijk).”
In de nieuwe beeldentuin wil Verhoeven samen gaan werken met drie andere kunstenaars. Allereerst is dat Eindhovenaar Harrie Verhoeven, die veel werkt met Cortenstaal. De tweede is Tom Claassen die bekend is van de grote mol in Best. Hij heeft voor de beeldentuin nu al een zeven meter grote hond vervaardigd. Naast Hannes Verhoeven zelf (die geen introductie meer behoeft) is de rotterdammer Olav Mooij de vierde kunstenaar die erin deelneemt.
SEE
De nieuwe beeldentuin krijgt de naam SEE, wat staat voor Sculpture Expo Esbeek. Op zaterdag 21 mei (14.00 uur) zal deze expo officieel geopend worden, iedereen kan daarbij aanwezig zijn.
“We willen de kunstroute blijvend verbreden en hadden daar uiteindelijk aan de Spaaneindsestraat te weinig ruimte voor,” licht Verhoeven de move toe. “We willen met de samenwerking met de andere kunstenaars het niveau van de beelden ook blijvend verbreden en hopen er ook andere (vooral lokale) kunstenaars mee te inspireren.”