KIKK nieuwe kinderopvang in Lage Mierde.

Februari 2023Yvonne van Dingenen en Hanneke Wijnen

Met veel werkende ouders is kinderopvang in Nederland niet meer weg te denken. Van voorschoolse opvang tot naschoolse, op veel plaatsen via een BSO in het eigen schoolgebouw ingevuld. Maar mede door wisselende regelingen van de overheid bleef het personele aanbod niet in de pas van de vraag naar de opvang. Hierdoor raken veel kinderopvang-organisaties in de (personele) problemen. Zo ook in Lage Mierde, maar daar schijnt met een nieuw initiatief weer de zon.
Mijn kind werd vier en mag nu zelf naar school op d’n Opstap in Lage Mierde. Ik heb zelf altijd in de kinderopvang gewerkt en ik was benieuwd hoe daar de buitenschoolse opvang georganiseerd werd,” zegt Hanneke Wijnen uit Lage Mierde. “Toen ik zag dat er maar een zeer beperkt aanbod was (slechts twee dagen open) dacht ik: dat kan beter. Ik zocht mijn vriendin Yvonne van Dingenen op met wie ik eerder al ooit samen werkte. Nu openen we per april onze eigen kinderopvang: KIKK (kwaliteit in kleinschalige kinderopvang).
De twee vriendinnen leerden elkaar als collega’s in de kinderopvang kennen en ze zagen in Lage Mierde meteen de ruimte en daarmee ook de mogelijkheden. Ze starten nu hun eigen onderneming en kunnen alles naar onze eigen inzichten vormgeven. “Wij staan ervoor dat de kinderen zelf hun activiteiten mee kunnen bepalen. Het blijft immers hun vrije tijd,” zegt Yvonne.
Ze gaan voorlopig met zijn tweeën de BSO runnen maar gaan wel ondersteuning als back-up inzetten. Ze huren een ruimte van basisschool D’n Opstap en kunnen die naar eigen inzicht in gaan richten. “Daar hebben we al de nodige ideeën over,” licht Hanneke een tipje van de sluier op. “Onze handen jeuken om te gaan klussen en we hebben al van erg veel vrienden het aanbod om mee te komen helpen.”
De nieuwe BSO KIKK gaat vanaf april om 7.00 uur open. Om 8.15 uur stromen de kinderen in bij de basisschool. Van 14.15- 18.00 uur volgt het middagprogramma en dat vijf dagen per week. De kinderen, de max staat op dit moment op 33 kinderen, hebben een ruime binnenruimte met eigen voorzieningen en ook een eigen buitenruimte. Daarnaast is er het hele schoolplein als speelterrein want dat is openbaar.
“We gaan ook later ook nog het voorschoolse programma voor kinderen die zich voorbereiden op de basisschool opzetten,” zegt Hanneke. “De startdatum daarvan is nog niet vastgesteld, laten we eerst de BSO maar eens goed draaien.”
Pas vorige week dinsdag kwam het nieuws van hun start naar buiten, na een voorbereiding van enkele weken. ,,We schreven een eigen pedagogische visie en de website was al in de lucht (www.kikkopvang.nl). Nadat dinsdag exact om 16.00 uur het eerste bericht op facebook ging stroomden de reacties en aanmeldingen al snel binnen. Hier worden we erg blij en enthousiast van,” zegt Hanneke.
Kikk is voorlopig enkel en alleen voor kinderen uit Lage Mierde, ook al kennen de initiatiefnemers de nood in de omliggende dorpen. “Maar dan moeten we ook vervoer en dergelijke gaan regelen. Laten we het nu eerst hier maar eens goed opzetten, dan kijken we wel verder,” besluit Hanneke.