Ad van Gestel gaat rijden voor HoPe
Peru kreeg een speciaal plekje in zijn hart.

Augustus 2021


Veel organisaties houden zich bezig om mensen te helpen die het minder goed hebben. Zo gingen er vanaf de middeleeuwen Nederlandse missionarissen de hele wereld over om anderen te helpen, maar dan wel door tegelijk daar hun eigen geloof over te brengen. Over het effect kun je van mening verschillen, maar met de randverschijnselen worden we nog dagelijks geconfronteerd.
Gelukkig zijn er ook organisaties die de lokale bevolking ondersteunen en daarbij enkel en alleen uitgaan van de waarden van de bevolking zelf. Enkel door informatie en uitleg te geven en basale levensbehoeften bereikbaar te maken.
Ad van Gestel uit Diessen kwam in contact met een organisatie die kijkt wat je voor mensen kunt verbeteren, zonder ze zelf te veranderen: de stichting HoPe die gericht is op de lokale bevolking in het Andesgebergte in Peru.
Maya is een jong, maar leergierig meisje. Om naar school te kunnen in de buurt van haar dorpje in de
Andes, moet ze elke dag vier uur lopen, waardoor ze nauwelijks nog energie over heeft om de les te volgen. Maar HoPe richtte een plek op waar ze kan overnachten zodat ze meer tijd aan haar studie kan besteden. Doordat ze kan lezen in boekjes die HoPe zelf ontwikkelde en zelfs in twee talen uitbracht, kan ze het Spaans oefenen dat ze later kan gebruiken als ze door wil studeren.
“Ik heb jarenlang jongeren opgeleid voor een technisch beroep en weet uit ervaring wat er nodig is omhet talent van iedereen te ontwikkelen,” vertelt Ad. “Je eigen overtuiging overbrengen is minder effectief dan uitgaan van wat iemand zelf doet of wil doen. Door uitleg te geven en te stimuleren gebruik je de kracht die iemand van nature in zich heeft.”
Zijn reis naar Peru, met een bezoek aan de Machu Picchu en het lopen van de vijfdaagse Incatrail opende eerder al zijn ogen in dat mooie land. “Peru is een ongelofelijk mooi land, de mensen zijn aardig en vaak kleurrijk gekleed. Maar de bevolking in met name de Andes heeft het zwaar. Ze leven geïsoleerd en op grote hoogte. Hun grootste probleem is dat ze geen toegang hebben tot basale voorzieningen als een school of een ziekenhuis. Ook gewone alledaagse dingen als voedsel verbouwen en het eten bereiden zijn niet altijd even effectief. HoPe, opgericht door de Nederlander Walter Meekes, werkt vooral vanuit de stad Cusco aan de rand van de Andes. Hij stimuleerde de lokale bevolking om zelf scholen te bouwen, het enige wat hij deed was de middelen daarvoor bijeen brengen en uitleg geven hoe dit zou kunnen. “De mensen daar hebben veel kennis van de natuur en kunnen dingen toepassen die wij enkel via wetenschappelijk onderzoek ontdekten. Zo kreeg ik van een oude vrouw een middeltje tegen de hoofdpijn wat uiterst effectief werkte, maar de vrouw die het toepaste haalde het gewoon uit de natuur.”
Walter Meekes sprak moeders op straat aan en richtte met hen eigen gaarkeukens op. Door zich met simpele leesboekjes op kinderen te richten, merkten hij dat zo de kennis ook snel bij hun ouders terecht kwam, wat uiterst effectief bleek.  De lesboekjes zijn uitgebracht in hun eigen taal, zodat ze voor iedereen bereikbaar werden, later werden deze weer vertaald in het Spaans om de lokale bevolking een tweede taal te leren waarmee de kinderen Spaans leren en hun studie kunnen voortzetten op het hoger onderwijs.
Een ander goed voorbeeld was het huren van een vleugel van een lokaal ziekenhuis waar een brandwondencentrum is ingericht door HoPe, dat mogelijk werd door vanuit Nederland geld in te zamelen. Omdat de lokale bevolking nog veel op open vuur kookt zijn er veel brandwonden die nu in het brandwondencentrum behandeld kunnen worden.
Maar er zijn altijd weer nieuwe zaken op te zetten, daarom wil Ad nu een Classic car sponsorrit organiseren om geld bijeen te brengen voor de stichting HoPe. De tocht zal in midden Nederland gereden worden, van Maarssen tot Aalten,
Voor de classic-car tocht, die in september over 180 kilometer plaats vindt, is nog voldoende ruimte om aan te sluiten. De Peruaanse ambassadeur is uitgenodigd om samen met de voorzitter het startschot geven. Het inschrijfgeld van de tocht gaat 100 procent naar een van de volgende projecten van de stichting HoPe. Inschrijven kan via de facebookpagina van Classic Car Sponsorrit September of mailen naar classiccarsponsorrit.maarssen-aalten@ziggo.nl.