‘Dichter bij de natuur kom je niet’
Opening blotevoetenpad Hooge Mierde

April 2024Een strook met witte kiezels of een deel gevuld met grove houtsnippers. Of wat te denken van zacht rul zand of het zachte mos in het bos. Wie op blote voeten loopt ervaart de natuur dichterbij dan ooit, weet Nienke Erisman uit Hooge Mierde. Van huisuit is ze deskundige op bodemgebied en met haar coaching Bewegen Natuurlijk ziet ze in de praktijk het effect op bewegen in de natuur. Maar toen ze enkele jaren terug zelf kennis maakte met een blotevoetenpad was ze snel overtuigd: dit is de ideale manier om dichter dan dicht bij de natuur te komen en het mooie is: dit is voor jong en oud!
“Het was tijdens een vakantie in Limburg dat we het blotevoetenpad tegenkwamen,” blikt Nienke terug. “We maakten samen met onze kinderen kennis met iets nieuws: met blote voeten de natuur in.  Weer terug in Hooge Mierde zocht ik Leo van Avendonk op. Hij weet veel van bewegen en kent met de dorpslopers de wensen van de lopers en de mogelijkheden in het terrein.”
Leo en Nienke waren snel overtuigd: een blotevoetenpad kan een schakel zijn in het bewegen in de natuur. Van iemand die op een rustig tempo de prikkeling ondergaat van lopen op verschillende ondergronden, tot kinderen die er spelenderwijs mee kennis maken.
“We hebben er eerst voor gezorgd dat we een goed plan hadden,” legt Leo uit. “We gingen in gesprek met de gemeente en de uitbaters van de horeca aan de Weeldsedijk (Spartelvijver en Krekwakwo). We ontmoetten overal veel enthousiasme en medewerking en toen we er ook nog in slaagden om een aanjaagsubsidie van de gemeente Reusel-De Mierden te krijgen, kregen we de middelen om het pad aan te leggen. Dat we daarna met ons idee ook nog de zilveren Rank wonnen was een kers op de taart.”
De twee natuur- en sportliefhebbers kregen ook anderen enthousiast om de handen mee uit de mouwen te steken, hierdoor kom het pad geheel in eigen beheer aangelegd worden. Aanvankelijk werd gedacht aan een ronde rond de Spartelvijver, maar met de huidige keuze, parallel aan de trimbaan bleken er meer mogelijkheden. Leo daarover: “we volgen nu de trimbaanroute en maken op tien plaatsen een doorsteek of een ommetje waarbij je een strook met ander materiaal passeert. Op steentjes voelt het koud aan en loop je voorzichtig, op het mos is het net andersom. Doordat je de verschillen ervaart ga je meer voelen met je voeten, dat is iets wat wij al bijna afgeleerd zijn.”
Diegenen die de route van 2 kilometer af willen gaan leggen, kunnen aan de rechterzijde van de Weeldsedijk parkeren. Hierna kun je je melden bij café De Spartelvijver of 100 meter verder bij Krekwakwo. Beide locaties grenzen aan een startpunt van het blotevoetenpad. De route is gratis te bewandelen, maar iedereen die een eenvoudige opbergrugzak wil gebruiken kan die voor twee euro bij genoemde taveernes verkrijgen. Deelnemers lopen altijd op eigen risico en iedereen wordt te allen tijde aangeraden om rustig te lopen en goed op te letten.
Opening
Zondag 21 april wordt het blotevoetenpad Hooge Mierde officieel geopend door de wethouders Van de Noort en Rombouts. Een aantal kinderen gaan er voor het eerst het gehele pad belopen, waarna het opengesteld wordt: zeven dagen per week van zonsopgang tot zonsondergang.
Leo en Nienke hebben hard gewerkt om de nieuwe voorziening laagdrempelig toegankelijk te maken (gratis). Ze nodigen iedereen uit om de komende weken eens een kijkje te komen nemen, de bordjes van het pad wijzen de route aan. En wie nog een idee nodig heeft voor een kinderfeestje? Ook dat is mogelijk en de horeca aan de Weeldsedijk kan ook hierin iets betekenen.