25000 bloembollen de grond in
Hooge Mierde en Lage Mierde worden kleurrijker dan ooit

December 2020


Nu de herfst zich stevig laat gelden en de donkere dagen rond kerstmis naderen, kun je je nauwelijks de geurende en kleurrijke voorjaarsbloemen voorstellen. De gele narcissen en kleurrijke tulpen die wuiven op het ritme van de wind. Maar in de Mierden (ook in Reusel) wordt dat binnenkort werkelijkheid als je die dorpen binnen rijdt, want afgelopen weekend plantten een twintigtal vrijwilligers maar liefst 25000 bloembollen.
Jack en Annie Van Gestel kunnen het uitzicht vanuit hun raam aan de Kuilenrode in Hooge Mierde al jaren dromen. In de zomer de grote bladdragende bomen met het gras eronder. Daarna een herfst met veel vallend blad en in december de buurt-kerstboom op het stukje groen voor hun deur. Maar vanaf nu wordt alles anders. Om te beginnen maakte een buurtgenoot een decoratieve kerstboom met een eigentijdse uitstraling en vanaf komend voorjaar komt daar nog iets moois en kleurrijks bij. Als dan 9000 tulpen, narcissen en blauwe druifjes hun kleuren laten zien, krijgt de inkom van Hooge Mierde een geheel nieuw aanzicht. Datzelfde geldt voor de automobilisten die over de N269 Lage Mierde passeren, zij zien dan in het groen van de Seradellenhof dezelfde kleuren ontstaan en even verderop in Reusel nog een keer.
“We willen gewoon iets doen om ons dorp te verfraaien en om de mensen daarmee een beter gevoel te geven,” legt Gijs Bartels uit. Hij woont zelf in het buurtschap Keldersooi in Hooge Mierde en ergert zich al geruime tijd aan de grauwheid en daardoor het gebrek van uitstraling van zijn dorp. “We zijn gaan kijken op welke plekken in de gemeente we met bloemen meer kleur kunnen creëren,” legt hij uit. “We vonden drie plekjes en hebben de buurtverenigingen benaderd, overal wilde men er graag aan meewerken. Daarnaast hebben we een aanjaagsubsidie aangevraagd waarmee we het ook daadwerkelijk voor elkaar krijgen.”
Jack van Gestel (69) kijkt op een stille herfstdag het werk van een tiental vrijwilligers voor zijn deur even aan en het is meteen duidelijk: zijn handen jeuken. Maar voordat hij zelf een schop in handen pakt ziet hij eerst nog Joost de Koning en Diana Abrahams kennis met elkaar maken. Ze wonen al ruim tien jaar op maar honderd meter afstand van elkaar, maar hadden elkaar nog nooit opgemerkt. Het is de mooie bijvangst van een dagje vrijwilligerswerk.
Zodra Jack van Gestel ziet dat de vrijwilligers moeite hebben om met hun scheppen tussen de boomwortels de gleuven te maken, pakt hij resoluut een schop in zijn eeltige knuisten. “We hebben altijd een boerderij gerund, de laatste stallen zijn net gesloopt,” wijst hij. “Als we hier het juiste materiaal gebruiken moet het wel lukken.” Maar door de boomwortels wordt het toch een pittige klus om de 9000 bollen in Hooge Mierde in de grond te krijgen.
Even verderop in Lage Mierde vlot het inmiddels beter. Rene Bartels ontdekte in een vergeten hoekje van zijn schuurtje nog een kantensnijder met een motor, waarmee hij de graszoden in een wip open kan leggen. Harrie Roest werkt er schouder aan schouder met wethouder Frank Rombouts en ook Jan Pheninckx ziet dat het goed komt. Hij wisselt er de blauwe druifjes en de narcissen af met meerdere kleuren tulpen in een ritme van groot-klein-groot-klein-klein. De rijen worden op een afstand van 16 centimeter gemaakt en de bollen gaan met het topje 6 centimeter onder de grond.
Onder de vrijwilligers waren ook een tiental leden van de lokale partij Samenwerking. “Wij hebben als partij de laatste maanden diverse voorstellen gedaan om het groenonderhoud en daarmee de uitstraling van de dorpen te verbeteren,” legt Heidy de Kort uit. “Als we dan zelf de handen uit de mouwen kunnen steken, moeten we dat niet nalaten.”