Joris en Rik Schepens kleuren hun dorp oranje

Oranjekoorts aan de Echternachstraat in Diessen

Juni 2021

vlnr Rik, en Joris Schepens en Harm de Brouwer

De oranjegekte keert weer voorzichtig terug nu ons Nederlands voetbalteam weer eens mee mag doen aan een groot toernooi. Terwijl hier en daar voorzichtig de eerste oranje vlaggetje verkocht werden, kalkte de vriendengroep van Rik en Joris Schepens de woning van hun ouders in Diessen geheel oranje. Het initiatief werd leuk ontvangen waardoor ze zelfs de verf gratis kregen van de leverancier. Nu maar duimen voor de vrienden dat Oranje lang in het EK-toernooi blijft, zodat er ook veel gejuicht kan worden.
De Echternachstraat in Diessen is in vrijwel alles een doorsneestraat in een doorsnee Brabants dorp. Op de kruising waar je de straat in rijdt staan de enige stoplichten die het dorp rijk is en dichtbij vind je de bakker en een kroeg. Maar sinds er een huis geheel oranje geverfd is, is het plots wat drukker in de straat. Auto’s komen stapvoets voorbijrijden en er wordt gestopt om foto’s te maken.
“Mooi toch?” grijnst Joris een van de twee broers die de rest van hun vriendengroep ook enthousiast kreeg. “Aan een potje bier kwam het idee op tafel,” legt Joris uit. “Aanvankelijk dachten we aan een oranje zeil, maar toen kwam het verven ineens op tafel en eureka: dat was het helemaal!
“Onze ouders kochten vorig jaar dit huis om het de komende tijd op te gaan knappen,” legt Joris uit. “Omdat de buitenmuur nog verplaatst moet worden is er geen blijvende hinder door de oranje kleur, want deze verf regent er niet zomaar af.”
De broers pakten het samen met hun vrienden Harm de Brouwer, Dennis van Meetelen en Tim van Korven goed aan. Geen waterverf, maar gewoon afwasbare tex die met de kwast aangebracht werd.
“Er meldden zich ook meerdere vrijwilligers om mee te verven,” vervolgt Rik. Uiteindelijk was het toch nog een pittige klus want doordat de stenen de verf opzuigen, moesten we er meerdere lagen opsmeren. Ook hebben we nog veel andere versieringen aangebracht die de sfeer alleen maar verhogen.”
Van hun ouders kregen de broers wel mee dat het dak en alles wat daar bovenuit steekt moest worden ontzien, omdat dit reeds is vernieuwd.
Maar hoe kleurrijk de woning aan de straatzijde ook is, voor de echte voetbalsfeer moeten we naar de achterkant van het huis waar onder een afdak een tv opgesteld wordt. Daar al de ware voetbalbeleving in Oranjekoorts om moeten slaan als Mephis en consorten tot scoren komen.
“Ik weet niet hoe het met Frank de Boer en zijn mannen is, maar wij zijn er klaar voor,” vult Harm de Brouwer aan.
Omdat de woning ook de komende maanden nog geen andere bestemming krijgt - pa en ma Schepens willen pas op termijn aan de Echternachstraat gaan wonen – mag de oranje sportzomer van de vrienden nog lang duren. “Of Nederland ver komt in het toernooi of niet, het maakt ons niet uit,” zegt Joris. Mocht Nederland vroegtijdig sneuvelen dan kunnen we de muren altijd nog in de kleuren van de Belgische vlag omtoveren, op voorwaarde natuurlijk dat zij het beter doen.”