Van Hilvaria tot in de Middellandse zee
Kevin Jansen in recordtijd zwemmend van Afrika naar Europa

Mei 2023


Kevin Jansen, geboren en opgegroeid in Hilvarenbeek, leverde afgelopen week een ongelofelijke sportieve prestatie. Hij legde zwemmend een van s werelds gevaarlijkste oversteken af: een oversteek van de straat van Gibraltar tussen Europa (engeland/Spanje) Spanje en Afrika (Marokko). En of het nog niet voldoende was vestigde hij ook meteen een nieuw Nederlands record over de 22 kilometer lange tocht: hij legde de afstand af in 3 uur en 37 minuten..
Het verhaal van Kevin (42) begint enkele jaren terug op het sterfbed van zijn vader Nico. Die is zijn hele leven sportief bezig geweest, tot de ziekte van ALS hem sloopte. Op het sterfbed beloofden zijn drie zonen Mike, Dave en Kevin aan vader om ooit in hun leven een aansprekende sportieve prestatie neer te zetten. Terwijl zijn broers Mike en Dave zich richtten op de Iron man (die ze inmiddels succesvol afgerond hebben), concentreerde Kevin zich op het langeafstand zwemmen.  Zijn moeder Franca over die keuze: Kevin ging na de basisschool (Starrenbos) vooral verder met voetbal bij Hilvaria, tot hij op zijn zestiende de kruisbanden afscheurde. Sport kwam daarna op een laag pitje te staan, maar de belofte die de drie broers acht jaar terug aan hun vader op zijn sterfbed deden, veranderde alles voor hem.”
Kevin begon te trainen in open water, overal in Nederland waar hij dat maar tegenkwam. De afstanden werden steeds groter en hij verlegde zijn grenzen. In het laatste stukje van zijn training voor de monstertocht van afgelopen week was hij nog samen met voormalig Olympisch kampioen Maarten van de Weyden op traningskamp in Lanzarote.
Aan de overtocht nabij Gibraltar, waar de Middellandse zee op haar smalst is, ging een lange procedure vooraf. Omdat het er gevaarlijk hard kan stromen moet je zelf twee boten ter begeleiding regelen: een boot als loods en een voor de medische assistentie. Kevin kreeg een jaar terug al het groene licht dat hij zou mogen starten, maar toen was hij er qua training nog niet klaar voor. Dit jaar durfde hij het wel aan en zo kon het gebeuren dat hij op maandagmorgen 1 mei op het meest zuidelijk deel van Europa in het water plonsde.
Met zijn begeleidende team had hij afgesproken om het eerste uur nog niet te eten, maar daarna wel elk half uur. Het eten krijgt hij dan in het water aangereikt en er wordt op toegezien dat hij dan op geen enkel moment de boot aanraakt. Zo ging de tocht maar verder en verder, onderweg de kwallen en krabben trotserend.
Na zijn tocht was hij emotioneel en opgetogen dat hij weer veilig vaste grond onder zijn voeten had. Dat zijn armen even superzwaar aanvoelden nam hij voor lief, daarvoor moest hij nog het nodige uitzwemmen.
Met het volbrengen van zijn prestatie is Kevin de laatste drie van de zonen van Nico Jansen die de gelofte aan vader uitvoert. Maar het mooie is dat het hier nog niet stopt. Zijn broers nemen dit jaar opnieuw deel aan de grootste triatlonwedstrijd ter wereld en ook Kevin denkt weer na over volgende uitdagingen. Zo verwacht hij binnenkort nog het IJsselmeer over te zwemmen, een afstand van zo’n 22 kilometer. Maar meer nog dan dat is hij er trots op dat hij zijn eigen kinderen ook geïnspireerd heeft voor de sport.