Ria Leijten en Ciska Somers genieten nog van elke dans

maart 2020

Ze kijken, ze dansen en ze keuvelen, maar vooral: ze genieten. Samen met hun vriendin Francien Rombouts zijn Ria Leijten en Ciska Somers bij een accordeontreffen in Bladel.
De gemiddelde leeftijd is 80-plus, maar de belevingsmeter voor de muziek en dans slaan uit naar de 100!

Zet 32 accordeonisten op een podium (de oudste is 93!) en vul een zaal vol met senioren. De open dansvloer tussen de muzikanten en het publiek is snel gevuld en de mappen op tafel waar uit volle borst uit mee gezongen wordt, doen de rest.
Een middagje accordeontref in Den Herd in Bladel is muziek en beleving ineen.
,,Ik kom helemaal uit Hank hier naar toe”,  zegt Paul Jansen (79). ,,Elke accordeontref staat onderstreept in mijn agenda, ik kijk er elke keer naar uit.”
Jansen kwam met de accordeons in contact toen hij in de Weebosch op een camping stond. ,,Ik heb een groot deel van mijn leven gevaren, de accordeon ging altijd mee op de grote vaart en gaf mij veel plezier. Later overleefde ik tot tweemaal toe een echtgenote, nu geniet ik van de muziek en de sfeer op deze middagen.”
Het accordeontreffen, zoals dat elke maand ergens in de Kempen plaats vindt, is een initiatief van het orkest De Grensmuzikanten. Als zij de muziek inzetten, komen 32 stel accordeonhanden in beweging. Ze bieden alle senioren de gelegenheid om met hun instrument op het podium aan te sluiten, een harde ondergrens is er niet.
,,Ik geniet als ik hier telkens anderen zie genieten,” zegt Theo van Limpt van de Grensmuzikanten.
De vriendinnen Francien Rombouts, Ria Leijten en Ciska Somers bekijken het gebeuren vanaf het achterste tafeltje. De map met songteksten ligt open op tafel, maar hun ogen gaan vooral langs de tafeltjes, op zoek naar prooi. ,,We dansen graag, maar er is een tekort aan mannen,” legt Ciska met een lach uit. ,,Als je dan een man ziet als potentiële danspartner, moet je nog tactisch te werk gaan: je moet eerst aan zijn vrouw toestemming vragen.”
Maar terwijl zangeres Nel de ‘Zwarte Zigeuner’ inzet, blijven de drie zitten. Ze zien wel Reuselnaar Janus van den Hout (86) alleen aan een tafel. Voor hem hoeven ze geen toestemming te vragen want hij is alleen, maar hij blijft ook alleen want de vriendinnen leggen de lat nog redelijk hoog.
Het paar André Menten (72) en Joke Coomans (71) uit mol hoeft elkaar geen toestemming te vragen. Ze vullen samen elke hoek van de dansvloer en genieten van de muziek die ze nog kennen uit hun jeugd. ,,Ik vind vooral de Oostenrijkse Steyermuziek het mooist,” zegt André. ,,Er zijn een aantal specialisten onder de muzikanten, als die het spelen is dat het ultieme genot.”