Droom van Marieke Hendrikx stapje dichterbij
Eigen manege voor de Stalvrienden

Januari 2020Veldhoven/Hoogeloon - Per 1 maart verhuizen de Stalvrienden van Veldhoven naar Hoogeloon. De organisatie die zich toelegt op paardrijden voor mensen met een beperking, was vijftien jaar terug de droom van Marieke Hendrikx (39). Het lukte haar om vanuit een gehuurde manege het paardrijden voor deze doelgroep mogelijk te maken en nog meer op de kaart te zetten.
,,Paardrijden, is al van jongsaf mijn ding en al vanaf mijn twaalfde was ik vrijwilliger bij een manege waar het paardrijden voor gehandicapten aangeboden werd. Aanvankelijk zag ik geen mogelijkheden om er zelf iets professioneel mee te gaan doen, daarom begon ik aan een verpleegkundige opleiding. Vanuit mijn werk in de gehandicaptenzorg zag ik dat er toch mogelijkheden lagen en heb hobby en beroep kunnen combineren. In 2005 startten we met de Stalvrienden vanuit rijhal De Schietberg in Veldhoven het paardrijden voor mensen met een beperking.”
Marieke zag in vijftien jaar tijd haar klantenkring flink groeien en heeft nu deelnemers uit de hele Kempen en regio Eindhoven. Maar het verlangen om het product  vanuit een eigen manege aan te gaan bieden groeide ook. ,,Nu zijn we enorm content dat we binnenkort  vanuit manege de  Heibocht in Hoogeloon het paardrijden aan kunnen gaan bieden”,  zegt ze.
De Stalvrienden heeft eigen professionele instructeurs en daarnaast nog een keur aan vrijwilligers. Ze hebben eigen hulpmiddelen en aanpassingen waardoor er geen beperking is voor de deelnemers om op de rug van de paarden te klimmen. ,,Wij kijken vooral naar de mogelijkheden,” legt ze uit. ,,Als het nodig is om de deelnemer één op één individueel te begeleiden, dan doen we dat. Een groepsles bestaat uit hooguit vier deelnemers tegelijk. In de zomer trekken we er veel op uit naar buiten en daarnaast is er de binnenmanege waarin gereden wordt. Een Paardrijles duurt drie kwartier en de meeste deelnemers komen één maal per week.”
En de ultieme beloning? ,,Als een deelnemer met een lach van het paard komt.”
In Hoogeloon aan de Hoogcasteren, waar de nieuwe accommodatie op hen wacht, gaan ze in eerste instantie hun zeven eigen paarden stallen en er blijft ruimte voor de huidige pensionstalling. Maar verdere groei van de eigen activiteiten sluit Marieke niet uit. ,,We willen graag in de toekomst de doelgroep verbreden met andere zorgvragers. Ook het aanbieden van dagbesteding sluiten we niet uit, de paarden moeten overdag ook gewoon verzorgd worden, ook dat biedt mogelijkheden.”
Voor meer informatie: www.stalvrienden.nl