Titel

Eerste keizer in ruim 400 jaar bij Sint Sebastiaan Lage Mierde
Koning, Keizer Admiraal, Gust Gijbels is het allemaal

september 2023

 
Ja, er was een kans dat hij opnieuw, voor de derde maal op rij de vogel zou schieten om het Koningschap op te eisen. Waarmee hij zich volgens de eeuwenoude traditie Keizer zou mogen noemen. Maar anders dan het buurgilde van de Ambrosiërs ging het bij die van Sint Sebastiaan altijd mis op het moment dat erop aankomt. Tot Gust Gijbels (58) aanlegde voor het 60-ste en naar later bleek ultieme schot.
Tradities zijn er om in ere te houden en daar weten ze bij het gilde alles van. De meeste gildes werd omstreeks 1600 opgericht en dat was in die tijd nog geen sinecure. De Lage Mierdenaren hadden er het groene licht nodig van de hertogen van Oostenrijk en ridder Sebastiaan in Leuven. De eerste vermelding van het gilde dateert al van 1597, maar als oprichtingsjaar wordt er 1607 gehanteerd. Maar Gust Gijbels had daar nog geen weet van toen hij een aantal jaren terug voor de liefde vanuit Reusel naar Lage Mierde kwam. Via zijn buurman kwam hij bij het gilde Sint Sebastiaan terecht en nadat hij al in 2006 voor het eerst tot Koning gekroond werd, was zijn tweede liefde geboren. Maar als de goedlachse Gijbels, in het dagelijkse leven werkvoorbereider in de keukenbouw, aspiraties had om ooit Keizer te worden, dan werden die vier jaar na zijn eerste Koningschap al aan flarden geschoten. Harry Kloppenburg nam toen het stokje van hem over. Intussen bleef Gust serieus oefenen met de handboog, want dat is het wapen waar de Sebastiaaners mee schieten. Het resulteerde erin dat hij in zowel 2014 als 2018 opnieuw de Koningsvogel velde en daarmee het Koningschap opeiste. Hiermee zou het jaar 2022 cruciaal worden voor hem, maar de uitlopers van Corona gooiden roet in het eten en het Koningschieten werd er een jaar uitgesteld. Zo kon het gebeuren dat dit jaar op een mooie zaterdag in september Gust aan de start van het Koningschieten verscheen in de wetenschap dat hij daarmee de afgelopen 17 jaar nog maar één keer verloren had. En omdat de keizerslijst bij Sint Sebastiaan nog een onbeschreven blad was, was er in theorie iets heel moois mogelijk. Maar dan moest hij eerst wel afrekenen met zijn vier tegenstanders in de persoon van Jack de Graaf, Jeroen van Dongen, Jos Wouters en Martin van Woerkum. Dorpsgenoot Cel Paridaans had vooraf twee houten koningsvogels vervaardigt want in het geval Gust zou winnen moest er door de andere vier opnieuw gekampt worden voor het Koningschap. Een Keizer kan immers niet ook nog Koning zijn. Het Koningschap is altijd maar een tijdelijke titel, terwijl die van Keizer voor het leven is en meer ceremonieel van karakter. Het spits op de gildenwei werd zaterdag afgebeten door Pastoor David van Dijk en wethouder Maarten Maas. Daarna kreeg Gust als scheidend Koning het exclusieve recht om driemaal achter elkaar aan te leggen, maar het was duidelijk: de vogel gaf toen nog geen krimp. Uiteindelijk zou het tot het 60-ste schot duren voor het pleit beslecht werd. Gust had vooraf aangegeven dat dit een dag als alle anderen was en dat hij geen specifieke spanning voelde. Maar toch, toen hij voor zijn schot in de twaalfde serie aanlegde ging het toch even door hem hee: wat als…. Toen zijn schot een voltreffer bleek en het laatste restje van de vogel ter aarde stortte werd hij op het schild gehesen. Sint Sebastiaan heeft voor het eerst in de meer dan 400 jaar oude historie een Keizer: Keizer Gust dun Urste!!

koning Jeroen dun Urste

Omdat er vanaf dat moment geen Koning meer was, werd de tweede vogel op de twaalf meter hoge paal geplaatst en gingen de resterende schutters verder in een vierkamp. Het was uiteindelijk Bekenaar Jeroen van Dongen die dit pleit in zijn voordeel beslechtte. Het is voor Jeroen ook al de tweede keer dat hij Koning wordt, voor het eerst was hij dat in 1986.