Baskar Bysani leert door het schaatsen Nederland pas echt kennen

augustus 2022


Terwijl schaatsen toch echt een oer-Hollandse sport is, zien we de laatste jaren een kleurrijker publiek de toegangspoorten van de accommodatie aan de Antoon Coolenlaan passeren. Wie zijn ze, waar komen ze vandaan en wat drijft hen? Maar vooral ook: hoe ervaren de leden met buitenlandse roots, zoals veel expats, het beoefenen van zo’n oer-Hollandse sport en dan vooral ook: om die bij IJCE te beoefenen?
We gingen eens te rade bij Baskar Bysani die oorspronkelijk uit India komt.
“Moet ik eerlijk zijn?,” vraagt hij zich meteen af. “Als je me tien jaar terug voorspelt had dat ik aan schaatsen ging doen, had iedereen in mijn omgeving me voor gek verklaard. Maar toch is dat wat ik nu doe en wat hier mijn hobby en mijn uitlaatklep is geworden. Sterker nog: In Zuid-India waar ik opgegroeid ben had ik nog nooit sneeuw of buitenijs gezien.”
Baskar studeerde in Duitsland aan een technische universiteit en kwam door deze studie in aanraking met West-Europa. Een van zijn studiegenoten vond een baan bij Philips in Eindhoven, waardoor hij zich ook oriënteerde op Zuidoost Brabant. Bij het bedrijf Lumileds vond hij zijn uitdaging, waardoor Eindhoven zijn woonplaats werd.
“Mijn dochter (ze is nu 10 jaar) bracht drie jaar terug een boekje over Eindhoven mee van school. Daar stond informatie in over schaatsen en het maakte ons nieuwsgierig. Ik ging met haar mee naar de ijsbaan en het duurde niet lang of ik stond zelf ook op de ijzers. Dat was erg wennen, dat kan ik je wel zeggen. In India hebben we helemaal geen sportcultuur en ligt de nadruk vooral op studeren en presteren. Er wordt op beperkte schaal aan sporten zoals cricket gedaan, maar op de meer dan 1 miljard inwoners ben ik een van de weinigen die er nu schaatst. Daardoor moest mijn opbouw van souplesse en conditie wel van ver komen. Ik doe nu aan yoga en heb in de zomer in-line skates gekocht. Hierdoor gaat het al een stuk beter.
Toen ik voor het eerst op de ijsbaan ging kijken was ik zeer verbaasd over de snelheid waarmee de rijders over de baan gaan. Ik vroeg mij oprecht af of ik dat ook ooit zou kunnen.
Maar schaatsen bij IJCE is voor mij meer dan alleen op de ijsvloer staan. Ik ontmoet er mensen en daardoor is het voor mij ook een stuk de poort naar de rest van Eindhoven. Al is het jammer dat er weinig mensen van mijn leeftijd zijn die de sport nog aan het opbouwen zijn. Wellicht verandert dat als er wat meer expats komen.”
Afgelopen winter had hij een zeer bijzondere ervaring toen hij voor het eerst op buitenijs stond. Het overtuigde hem nog meer van de juiste keuze die hij met het schaatsen gemaakt had.
Als de familie Bysani naar de ijsbaan komt is dat meestal Baskar en zijn zoon en dochter. Zijn zoon heeft bijzondere aandacht nodig (waar hij zich erg voor inspant) en zijn vrouw vindt het op de ijsbaan voorlopig nog veel te koud. Maar Baskar weet dat ontdooien vaak een kwestie is van de lange adem.

Dit verhaal werd geschreven voor het jubileumboek dat werd uitgegeven vanwege het 75-jarig jubileum van YCE, de ijsclub in Eindhoven.