Het kan vriezen het kan dooien
Schaatsliefhebbers volgen de pluim weer met belangstelling

Februari 2021

Schaatsen op de flaes, zal het dit jaar mogelijk zijn?

In de weersvoorspellingen van afgelopen week was er een ontwikkeling die veel harten sneller deed kloppen. Enkele weerkundigen hielden de mogelijkheid open dat de temperaturen de komende twee weken fors onder nul kunnen gaan, maar zeker is dat nog niet. Het midden van deze week, zo rond de tijd dat u dit verhaal leest, zal duidelijk worden of de temperaturen daarna omhoog of omlaaggaan. Zoals wel vaker gebeurt, ligt ons land net op de breuklijn van de warme en de koude lucht. Maar wàt als er ijs komt: mogen we dan gaan schaatsen?
De schaatsliefhebbers worden op dit moment behoorlijk op de proef gesteld. Schaatsers uit de regio Hilvarenbeek/Tilburg staan bij de Irene Wustbaan in Tilburg aan een gesloten deur (vanwege de Lockdown eerder gesloten) en die in Eindhoven is weliswaar open, maart alleen voor leden van de ijsclub en treintjes rijden is uit den boze. Als je dan weet dat door de opwarming van de buitentemperatuur de kans op natuurijs elk jaar afneemt, dan lijkt het slechts een kwestie van tijd dat we tegen onze kinderen en kleinkinderen erover kunnen vertellen als iets van lang geleden. Dan kunnen we zeggen: gelukkig hebben we de foto’s nog. En dan overleed afgelopen week ook nog de bekendste Brabantse weerman Johan Verschuren die de vorst zo mooi kon voorspellen.
Maar als het dan februari is en er zich hoog in de lucht een straalstroom gunstig ontwikkeld, kijkt menig schaatser met belangstelling naar de lange termijnvoorspellingen. Van Piet Paulusma tot Gerrit Hiemstra en als het hard gaat waaien zelfs naar Diana Woei. We trekken hen de woorden uit de mond en zijn geneigd om degene met de breedste weerpluim te geloven, soms zelfs tegen beter weten in.
Maar wat gaat er gebeuren als er echt natuurijs komt? Als de Flaes midden op landgoed De Utrecht dicht ligt en de schaatsers verlangend naar het diepzwarte ijs kijken?
We vroegen het aan het bestuur van ijsclub De Flaes: gaat de baan in zo’n geval open en zo ja: wie handhaaft er dan de Corona regels?
“Als er ijs komt is dat natuurlijk ontzettend leuk voor de schaatsliefhebbers, dat is duidelijk,” zegt Esbekenaar Joes Vermeer van ijsclub De Flaes. “Maar om direct een duidelijk antwoord te geven over wat er wel en niet mag, dat is minder duidelijk. We zullen in ieder geval de richtlijnen van het RIVM, afgekondigd door Mark Rutte, aan moeten houden. Wat die richtlijnen op dat moment zijn kunnen nog afhangen van de ontwikkelingen de komende weken en dagen. De regels op het ijs zijn dus nu nog net zo onvoorspelbaar als Koning Winter zelf,” zegt hij.
Daarom maar weer even terug naar de geest van Brabants bekendste weerman die ons onlangs ontvallen is (Johan Verschuren) en die zijn mooie spreuken altijd over ons uitstrooide.
Ligt er ijs op de Flaes, dan is de schaatser daar de baas.
Is januari nat en grijs, dan is er veel ruimte voor het ijs.
Heeft Hugo de Jonge nieuwe winterschoenen, dan kunnen de schaatsers de baan gaan boenen
Niet over twee nachten ijs gaan, want dan komt men met de schaatsen in het water te staan
Heeft de poes een dikke vacht, dan wordt er kou verwacht.
Is het vandaag geen mooi schaatsweer, dan komt dat wel een andere keer.
De oogstweek heet, een lange winter staat gereed.
Maar alle gekheid op een stokje:
Komt de maand maart er weer aan, dan is het met dromen over schaatsen bijna gedaan!