Jacobine Piepers is de poort naar IJCE


Augustus 2022


Als je als jongere lid wil worden van IJCE en deel wil nemen aan training of andere activiteiten, waar meld je je dan? Door welke deur moet je naar binnen, bij wie moet je zijn en waar haal je je schaatsen?
Elke jongere die zich de afgelopen jaren aangemeld heeft bij IJCE zal in zo’n geval vooral één naam noemen: Jacobine Piepels.
“Ik schaatste al langer op de ijsbaan, maar werd toch nog verrast toen ik de mogelijkheden van IJCE leerde kennen. Het kon niet uitblijven of ook mijn drie kinderen wilden mee, daarom meldde ik mij bij Frans Beenker. Ik wilde de kinderen niet zomaar alleen achter laten en besloot om te blijven kijken, wellicht kon ik nog ergens meehelpen. Krijgen ze hun schaatsen goed aan, voelen ze zich veilig?
Het viel Frans al snel op dat er elke zaterdag een moeder bleef kijken en hij vroeg of ik mijn rol ook wat breder op zou willen pakken. Er bleek ook bij andere kinderen behoefte om aan ondersteuning. Die ondersteuning bestond vooral uit het geven van informatie en duidelijkheid.
Het was mij al opgevallen dat je na aanmelding het vooral veel zelf uit moest zoeken en omdat ik me erg bij de club betrokken wilde ik iets terug doen.”
Jacobine nam een rol op zich die zich het beste laat beschrijven als gastvrouw. Bij een nieuwe aanmelding wacht ze het kind met de ouders op bij de kassa om hen welkom te heten. Ze verkent samen met hen de looproutes en maakt kennis met de trainers. Ook kijkt ze of er deugdelijk materiaal is om mee te schaatsen en indien nodig regelt ze ook daar nog iets voor. Ze kijkt of het kind past bij de pinguins (de beginners), de Walrussen, zeehonden of de ijsberen.
De kleinebaan bij IJCE is nu bij uitstek de plek waar de jonge jeugd leert schaatsen. Er zijn vijf groepen en ieder kind schaatst er op haar/zijn eigen tempo. Plezier staat voorop; wie plezier heeft komt graag schaatsen en wie vaak op het ijs staat leert het schaatsen als vanzelf. De trainingen zijn dan ook doorspekt met spelletjes, wedstrijdjes en eventueel input vanuit de kinderen zelf. Er zijn regelmatig speciale activiteiten zoals de Elfstedentocht, Carnaval en Sinterklaas en er wordt een SuperSprint verreden. Dat is een sprintwedstrijd op de 400m baan met een echte officiële starter, finish en tijdwaarneming. Alle kinderen van de kleinebaan mogen hieraan deelnemen en doorgaans doet ook iedereen mee.
Daarnaast organiseert IJCE sinds een paar jaar (afgelopen jaar even niet helaas) een zomerkamp voor de IJCE-jeugd; een weekend vol sport, spel en vertier. Slapen in een tent, marshmallows roosteren boven het kampvuur, Levend Stratego etc.  
Het kb-team bestaat uit een hechte groep trainers en heeft een groot aantal (oud) trainers achter de hand die bijspringen indien nodig. Tevens zijn de ouders betrokken en behulpzaam.
Door de aandacht die de kinderen krijgen wordt vrijwel elke aanmelding ook een lidmaatschap en omdat de jeugd de poort is naar de vereniging hoeft het belang niet verder uitgelegd te worden.
Nu er ook steeds meer expats de ijsbaan opzoeken - zij willen graag kennis maken met de typische Nederlands sporten en komen dan bij het schaatsen uit – wordt in de mailing al standaard een vertaling in het Engels meestuurt.
“Ik vind schaatsen nog steeds een leuke sport,” zegt ze. “Het houd je dicht bij je eigen beleving van sport en gezondheid. Je kunt altijd blijven werken aan je techniek en bijkomend voordeel van mij: als je schaatst is het buiten koud en daar houd ik van.”

Dit verhaal werd geschreven voor het jubileumboek dat werd uitgegeven vanwege het 75-jarig jubileum van YCE, de ijsclub in Eindhoven.