Voor Jan van de Wouw was schaatsen weer leuk
Van waaghalzen op de Flaes tot de mooie grote ronde


Februari 2021

De zon is nog niet te zien als op woensdagochtend de eerste auto’s stoppen bij natuurven De Flaes in Esbeek. De fanatiekste schaatsers hadden een dag eerder al gezien dat het ven vrijwel geheel dicht lag en met nog een nacht strenge vorst zou schaatsen op woensdag mogelijk moeten zijn.
Maar als de eersten voorzichtig het ijs betreden is dat bepaald niet diepzwart. Een groot deel van het oppervlak bestaat uit sneeuwijs en de kenners weten: dat is minder hard en daardoor minder sterk.
Een van de eersten is Jo Wouters uit Eersel en het is bepaald niet voor het eerst dat hij de meute voorging. ,,Ik ben altijd benieuwd wat er mogelijk is,” legt hij uit. ,,Vanuit Eersel is dit de beste mogelijkheid om te schaatsen.”
Als hij zijn schaatsen onderbindt is daar ook Esbekenaar Jan van de Wouw mee bezig. ,,Dit jaar kleine blessures gehad, daardoor nog niet veel kunnen sporten,” blikt hij terug. ,,Maar dat hopen we hier goed te maken.” Aan zijn houding op het ijs is te zien dat hij het nog niet verleerd is.
De eerste schaatsers maken een klein rondje van zo’n 300 meter op het voorste deel van het natuurven, maar Jo Wouters wil graag weten wat er nog meer mogelijk is. ,,Er liggen flinke vlakken sneeuw over delen van het ijs wat het helemaal onberekenbaar maakt,” zegt hij. Als hij even later met twee anderen voorzichtig naar het achterste deel rijdt (waar je een ronde van zo’n twee kilometer zou kunnen schaatsen) gaat een Tilburger met hem mee. Om zijn schouders draagt hij een lang touw. Vanuit het voorste stuk worden de waaghalzen gevolgd, maar op een gegeven moment is er eentje minder te zien. Hij blijkt op dat moment uit een wak te klauteren. ,,Ach, beetje pech, ik ging er tot mijn knie in,” lacht hij. Maar het achterste deel laat hij nog een dag voor wat het is.
Intussen arriveren steeds meer schaatsliefhebbers, al of niet met schaatsen onder hun arm. Een Tilburger komt alleen kijken, maar draait meteen om, om thuis zijn schaatsen te gaan halen. Dan hebben Wouters en Van de Wouw er hun rondjes al opzitten.
Intussen arriveren er ook andere sporters bij de rand van De Flaes. Joost Morsinkhof uit Tilburg is met een maat aan het langlaufen in De Utrecht en bij het natuurven klikt hij de latten af om er de ijzers voor in de plaats te doen. Ook Jos Horrevorts uit Hilvarenbeek is met twee maten in de sneeuw aan het sporten: met de mountainbike, hij komt even de situatie van de ijsvloer aanschouwen.
,,Het heeft hier nog een nachtje flinke vorst nodig,” is zijn conclusie.