9 januari veertien jaar terug
Laatste wedstrijd op de Flaes leverde iconische beelden op

januari 2024Als we terug denken aan vroegere tijden doen de plaatjes die op het ijs gemaakt zijn erg nostalgisch aan. Nederland als waterland en in de winter ijs-land spreekt nog altijd tot de verbeelding. Maar nog niet zo erg lang geleden was er op De Flaes een natuurijswedstrijd die ook iconische plaatjes opleverde en daardoor nog steeds erg tot de verbeelding spreekt. Om te ervaren wat het gevoel is om zoiets mee te maken was er destijds maar een optie: zelf deelnemen!
9 januari 2009. Het is doodstil, maar ook steenkoud. De thermometer gaat kort vor de start nog flink onderuit en bij elke uitademing lijkt het alsof er er stoom uit een fluitketel ontsnapt. De rijp zit dik aan elk takje van de bomen rond het ijs en het enige kraken wat er te horen is, is van het ijs zelf. het vriest letterlijk dat het kraakt.
Langzaam denderen de matadoren binnen, nadat ze het inschrijfhokje van ijsclub De Flaes gepasseerd zijn. Vrijwel alle deelnemers zijn lid van een ijsclub en er zijn meerdere goed geoefende wedstrijdrijders zoals Gerben van Hest en Vincent vanWersch. Vrijwel alle deelnemers hebben ruime ervaring op het ijs, zo schaatsten velen van hen twaalf jaar eerder nog de laatste Elfstedentocht mee.
Op het moment dat de rijders zich opmnaken voor de start staan er slechts een handvol toeschouwers te kijken. Het is nog vroeg op zondagochtend (11.30 u) en mede door de felle kou kijken veel liefhebbers de kat nog even uit de boom. Degenen die er wel zijn zien dat er al meteen na de start gedemareerd wordt en dat het er fel aan toe gaat.
Van de start herinner ik me nog hoe lastig het was om te bepalen hoeveel kleding je aan moest doen. 'Beter teveel dan te weinig' moet ik gedacht hebben, maar al na een van de vijfentwintig ronden gooi ik het nodige van me af.
Het tempo ligt vanaf het begin fors boven de dertig km/uur en dit eist al snel de nodige afvallers. Ad Timmermans uit Diessen heeft moeite om de kop bij te benen (hij zou later niet bij de eerste tien eindigen, maar wel als snelste van de gemeente Hilvarenbeek). Ik merk dat als ik in de luwte blijf ik het tempo van de kopgroep kan blijven volgen, maar als halverwege de wedstrijd het tempo aan de achterzijde van de grote ronde even stilvalt, maak ik de cruciale fout om zelf aan de leiding te gaan. De anderen volgen makkelijk in mijn spoor, maar als er een halve ronde verder wordt gedemareerd moet ik even passen. Het is een moment van slechts enkele seconden, maar de eerste vijf in de wedstrijd zijn vertrokken en ik zal ze voor de finish niet meer terug zien. Onder hen ook Wil van de Hamsvoort uit Hoogeloon en sloper Harrie Gubbels uit Vught. Ik voer dan weer wel de achtervolgende groep aan, maar die kan enkel nog gaan sprinten voor de zesde plek!
Door het hoge tempo gaat het erg snel. Een fotograaf schiet vanaf het midden plaatjes van het passerende peloton en legt zo de mooie omstandigheden vast. De schaatsers in één lijn met daarachter het rijp aan de bomen. Bij het ingaan van de laatste bocht bevind ik me in een groepje van vier die af gaan sprinten voor plek zes tot en met negen. Vooraan in de wedstrijd heeft dan inmiddels Gerben van Hest afgerekend met voormalig kernploegrijder Bert Koopman (Hij reed nog samen met Leo Visser en Gerard Kemkers in de kernploeg ten tijde van Calgary '88). Koopmans wordt uiteindelijk vierde, net voor Wil v Hamsvoort, de beste regiorijder. Ikzelf finish op een achtste plek en ben daar zeker niet ontevreden mee. Uiteindelijk was het belangrijkste doel om dit mooie gebeuren te ervaren en mede daardoor kan ik nu dit verhaal vertellen.
Naast dit verhaal leverde het ook mooie plaatjes op, met als meest iconisch plaatje de rijders achter elkaar.
Komt er nog ooit zo; n mooie wedstrijd? We zullen het zien, ijs en weder dienende. 

uitslagen:
1. Gerben van Hest  Best
2. Tonnie Westerlaken  Schijndel
3. Thijs Blom Berkel-Enschot
4. Bert Koopmans Nuenen
5. Wil van den Hamsvoort Hoogeloon
6. Harrie Gubbels  Helvoirt
7. Peter Huijben Riel
8. Harrie Wenting Hulsel
9. Marcel Vaartjes  Tilburg
10. van Wersch Tilburg
11. Rick Koppelaar Eindhoven
12. Ad Swinkels Mierlo
13. Ward Wijnand Tilburg
Vrouwen
1.Kristel Westerlaken Riel
2.Kimberly van Gouwbergen Dongen
3.Monique Staps Goirle