Lex Beusen zag zijn kinderen met de schaatssport opgroeien

Augustus 2022


Een ijsclub zoals YCE kan niet zonder de jeugd en in het gezin van Lex Beusen kunnen ze daarover meepraten. Zijn twee kinderen Maud (17) en Merijn (16) schaatsen al vanaf hun vierde jaar bij de club waardoor YCE een belangrijk onderdeel van hun leven werd.
“Maud was nog maar net vier jaar toen er die winter ijs lag en we op een vennetje stonden. Zij op de net aangeschafte schaatsjes waar ze al meten goed op stond. Ik kreeg daar een tip om eens bij YCE te gaan kijken: zogezegd zo gedaan. Maud vond het meteen leuk en later kwam ook Merijn in haar spoor mee naar de ijsbaan.”
Intussen weet Lex en daarmee het hele gezin wat het betekent als je kinderen lid van zo’n sportvereniging zijn. Het ritme in het huis van de familie Beusen wordt erop aangepast en terwijl de jeugd zich op het ijs uitleefde stonden de ouders langs de kant voor de trainingen en later de wedstrijden.
“Uiteindelijk ben ik zelf ook maar gaan schaatsen bij YCE,” zegt Lex. “Daarnaast volgden we met een aantal ouders diverse cursussen, zoals een scheidsrechter en een trainerscursus, zodat we zelf mee konden helpen bij wedstrijden op de baan.”
Terwijl de kinderen verder opgroeiden en na het basisonderwijs aan het voortgezet onderwijs begonnen, groeiden ze ook mee binnen de club. Maud en Merijn schoven door naar andere groepen en ze behoren nu tot de groep van de baanselectie. Naast de ijstrainingen kwamen er de zomer- en met name ook de fietstrainingen bij en ze hebben er nog steeds veel plezier in.
Als Lex terugkijkt op al die jaren op en naast de ijsbaan beseft hij dat dit een deel van zijn leven werd.
“Schaatsen is gewoon een leuke sport en natuurlijk moeten de kinderen het leuk vinden anders houden zij het niet vol om steeds maar weer nu spullen te pakken en naar de baan te gaan. Maar als je dan ziet hoe zij de passie vinden in de sport en daarvan genieten, dan genieten wij met hen mee.”
Willem hoopt dat zijn kinderen nog lang kunnen blijven genieten van het schaatsen.
“Door de jaren heen leerden zij ook hun eigen mogelijkheden kennen. Natuurlijk hadden zij ook hun momenten dat ze ervan droomden om Irene of Sven te worden, maar inmiddels is er voldoende realiteitsbesef om te weten waar ze staan. Ze gedijen nu prima in het Eindhovense en of ze ook in Eindhoven blijven als ze verder gaan studeren is nog even afwachten. Maar waar zij later ook terecht komen, bij YCE begon het voor hen.”

Foto: Merijn Beusen, schaatsend in een omgeving zoals we die als ideaal voor ogen hebben

Dit verhaal werd geschreven voor het jubileumboek dat werd uitgegeven vanwege het 75-jarig jubileum van YCE, de ijsclub in Eindhoven.