Met de bostraining van Michelle heb je een goede basis

Augustus 2022


Als medio oktober de ijsbaan weer opengaat zijn er een behoorlijk aantal leden die beginnen met een goede basis. Zij hebben met de zomertraining hun conditie op peil gehouden en omdat deze training in het bos gegeven wordt, is dat ook de naam: de bostraining. Een van de trainers is Michelle Sonsbeeck.
Michelle is een geboren Gelderse die voordat ze naar Eindhoven kwam aan zwemmen deed. Met de overstap naar het bevroren water bij YCE kwam ze in een flow als het om haar sociale contacten gaat.
“YCE is een erg sociale vereniging waar ik veel mensen ontmoet,” stelt ze vast. “Op het eerste oog zou je denken dat schaatsen niets met zwemmen te maken heeft, maar als je iets dieper kijkt dan zie je dat het twee technische sporten zijn. Bij het schaatsen kun je je blijvend blijven verbeteren door naast je conditie aan je techniek te blijven werken.”
Op het moment dat ze zich aanmeldde bij YCE had ze nog veel te leren op het ijs, maar ze vond al snel haar balans en klom daardoor op van groep naar groep om enkele jaren terug zelfs in de snelste recreantengroep op zondag bij Thieu Rovers terecht te komen.
“Bij het schaatsen voel ik de wind in mijn haren en doordat je zo bezig bent met je techniek, vergeet je even alles om je heen.”
Naast het zelf schaatsen ontwikkelde ze zich met cursussen bij de KNSB, zoals ST-2 (schaatstrainer -2) en begon ze zelf les te geven. Dat zelf lesgeven combineerde ze jarenlang met een groeiende ambitie op de ijsvloer, waarbij haar tochten steeds groter werden. Tot ze tot tweemaal toe met gebroken botten van de Weissenzee terugkwam.
“Toen vond ik het welletjes en gooide ik het roer om. Samen met mijn maatje Petra Andriessen ging ik toen langebaanwedstrijden rijden, waarbij vooral de 1500 meter mijn favoriet is.”
Bostraining
Elke maandag vindt in Waalre de bostraining plaats, waar Michelle een van de vaste trainers is. In meerdere groepen (wedstrijdgroep-recreanten-meerdere jeugdteams) wordt er gewerkt aan krachtopbouw, het verbeteren van de souplesse en de conditie. “Met name het maken van de juiste hoek is uitstekend trainbaar buiten het ijs,” stelt ze.
Vanaf september zijn de bostrainingen verplaatst naar het gildehuis vanwege de vroeger invallende duisternis. Iedereen die lid is van YCE kan zich aanmelden voor de zomerse bostraining, meer informatie hierover is te vinden op de website van de club.

Dit verhaal werd geschreven voor het jubileumboek dat werd uitgegeven vanwege het 75-jarig jubileum van YCE, de ijsclub in Eindhoven.