Ja, er lag weer ijs
Eerste waaghalzen waren spekkoper

Januari 2024Koning winter komt en koning winter gaat. De schaatsliefhebbers konden afgelopen week - precies zoals we in de hilverbode voorspeld hadden- kortstondig genieten van de ijspret. Na enkele nachten vorst lag er een ijsvloer van enkele centimeters dik en dan gaat het hart van menig schaatser sneller kloppen.
Mannen met tassen, vrouwen met schaatsen of soms enkel een fototoestel in de handen. Schaatsliefhebbers weten ineens de ijsvloer van De Flaes te vinden, maar ook op menig ondergelopen weitje was er ijspret voor kinderen. 
Al op woensdag werden voorzichtig de eerste schreden op het ijs gezet en werd een klein beetje gekraak voor lief genomen. Na opnieuw een nacht met matige vorst van woensdag op donderdag lag de hele flaes dicht en kwamen de liefhebbers in groepjes opdagen. Van de geoefende hardrijder tot de beginnende recreant. Het mooie van schaatsen is dat iedereen het op zijn eigen manier kan beleven.

Ad van de Wouw uit Esbeek zag zijn zoon zelfs overkomen uit Antwerpen omdat er daar minder kans was om te schaatsen. Wijnand Staasen kwam er helemaal voor van Haaren omdat hij nergens een beter gevoel heeft om te schaatsen dan op de Flaes.
Maar er werden ook veel mooie plaatjes geschoten. Plaatjes van de mooie winterse omstandigheden en plaatjes van de schaatsers op het ijs. Wetende dat dit steeds meer nunieke momenten zijn die we moeten koesteren. Momenten waar we later nog over vertellen tegen onze kleinkinderen. Door de opwarming van de aarde groeit er straks een generatie op die dit in Nederland nauwelijks nog mee kan maken.
Maar daar denken we voorlopig nog niet al te vveel aan.
Een dag later zette de dooi alweer in. De wind draaide van Noordoost naar noordwest, waardoor we weer overspoeld werden met gematigde oceaanwind. Zo blijven we in Nederland speelbal tussen de klimaatsystemen in het noorden en het westen waarbij die laatsten meestel de overhand hebben.
Maar de echte ijsliefhebber gaat niet bij de pakken neerzitten en bereid zich weer voor op een volgende ijsperiode. Die zal er ongetwijfeld weer komen, sterker nog: die komt elke dag weer een stapje dichterbij!