Shorttrack met Imke vd Steen


Augustus 2022


Terwijl tot voor enkele jaren terug het langebaan schaatsen voor IJCE niet alleen de hoofdmoot was, maar ook bijna het enige, kwam daar steeds nadrukkelijker het shorttracken bij. Geen baan van 400meter, maar 111 meter op een ijshockeybaan. Ongetwijfeld hebben de successen van de Nederlandse sporters aan de populariteit van deze sport bijgedragen, maar inmiddels is het niet meer weg te denken.
We keken even mee over de schouders van een van de trainers, Imke van der Steen.
“Op mijn achttiende was ik al trainer lange baan, toen ik een keer met vrienden naar shorttrack ging kijken. Wat een actie, wat mooi wat je met tactiek nog kunt doen: ik was meteen verkocht. Dit is een ijssport die echt niet alleen gaat om het hard rijden en de race tegen de klok. Het gaat er te allen tijde om dat je als eerste over de streep komt, de weg daarnaar toe is altijd interessant.”
Imke (nu 33) merkte wel dat shorttrack nog meer technische vaardigheden vergt dan het langebaan schaatsen. Ze raadt dan ook iedereen die eraan wil beginnen aan om de eerste vaardigheden op de langebaan aan te leren en daarna de techniek te verbeteren door een combinatie van langebaan en shorttrack. Een paar aangepaste shorttrack schaatsen zijn daarbij essentieel evenals snijvaste kleding. Deze kunnen overigens bij een eerste proefles altijd geleend worden en daarna is huur ook nog een optie.
“Als jongeren zich voor het shorttracken aanmelden stimuleren we altijd de combi met langebaan,” legt ze uit. Op dit moment is de shorttrack training maar één keer per week (op vrijdagavond), waardoor het goed mogelijk is om het langs elkaar te doen.”
Voor iedereen die zich aanmeldt voor de shorttracktraining wordt gekeken naar leeftijd en niveau en vervolgens wordt er een voorstel gedaan voor de groepsindeling.
De shorttrackers werken met drie seizoenen: zomer, herfst en winter. De zomerperiode begint als de lange baan gesloten wordt (in maart) en loopt door zo lang er nog ijs op de baan binnen ligt, medio juni.
Imke heeft nu al enkele jaren de ontwikkeling van de shorttrack van dichtbij meegemaakt. “Iedereen die een beetje kan schaatsen kan in zo’n tien weken al zoveel progressie boeken dat hij of zij aan een wedstrijdje mee kan doen,” legt ze uit. “Omdat er veel tactiek bij zo’n wedstrijdje komt kijken kan ook de mindere rijder daar winnen.”
Shorttrack kan zowel individueel als in teamverband (de relay) beoefend worden, in de praktijk wordt dit vaak gecombineerd. Imke vindt de relay echt het allermooiste omdat daar techniek, tactiek en teamspirit het meest in naar voren komen.
Bij IJCE wordt de shorttrack in de winter beoefend op het buitenbaantje, alleen in de herfst en zomerperiode op de binnenbaan omdat dan alleen daar nog ijs ligt. Op vrijdagavond vinden er in twee uur tijd twee lessen plaats (met een dweil er tussenin)
Naast Imke zijn de andere trainers Willem Fabel, Daan van de Boom, Erwin van den Boogaard en Sjoerd Eggenkamp. Meer informatie over het shorttrack op de website van IJCE.

Dit verhaal werd geschreven voor het jubileumboek dat werd uitgegeven vanwege het 75-jarig jubileum van YCE, de ijsclub in Eindhoven.