’t Giet aon
Schaatsen kunnen uit het vet

Februari 2021


Was het vorige week nog koffiedik kijken met ‘het kan vriezen ’t kan dooien’, nu weten we zeker dat koning winter zijn greep verstevigd heeft. Na de eerste sneeuwvlokken in de nacht van zondag op maandag die voor zo’n 10-15 centimeter sneeuw zorgden, kwam de vorst en daarmee het ijs. Het kan zo maar gebeuren dat er in de loop van deze week geschaatst wordt!
Maar Claus van Teefelfen van ijsclub de Flaes heft de vinger voor de vroege waaghalzen: wacht nog tot er stevig ijs ligt en verpest het niet voor de rest.
Zachtjes knispert de sneeuw onder onze schoenen als we in De Utrecht een winterwandeling maken. Aan de sporen in de nog verse sneeuw is te zien dat we lang niet de enige zijn. In de verte zien we een langlaufer in de Esbeekse bossen en het kan zo koud niet zijn, of de wandelaars trekken er massaal op uit. Zodra we bij De Flaes aankomen – een eigen inspectie mag natuurlijk niet ontbreken – valt op dat het waterniveau een stuk hoger staat dan enkele weken terug. De overvloedige regenval van de laatste weken heeft zijn sporen nagelaten, maar dan in positieve zin.
Onderweg naar de Flaes lag er op de sloten een dikke drab van de gevallen sneeuw, die samenklontert in de bovenste waterlaag. Als dat bij de Flaes ook het geval is, krijgen we slecht ijs.
Het eerste waar ik op let als ik het water nader, is de bovenlaag, maar al van grote afstand zie ik dat de wind het wateroppervlak nog volop beroerd. Op zondag is van ijsvorming nog geen sprake en van enige afstand is te zien dat de aalscholvers nog vrolijk het water induiken. Eentje vliegt er zelfs met nestmateriaal de bomen in, waar druk aan een nieuw nest gewerkt wordt.
Helemaal aan de voorkant van de Flaes, dichtbij het fietspaadje, heeft de wind minder grip op het wateroppervlak en juist hier ligt er wel een sneeuwlaag in het bovenste deel van het water.
Claus van Teeffelen die zelf ook een inspectie uitvoerde, was dit ook niet ontgaan. “Dit betekent dat het lastig zal worden om straks direct bij de ingang het ijs op te gaan,” voorspelt hij. “Daar zal er bros ijs zijn wat minder hard is.”
IJsclub de Flaes
“Maar de pijn in het hart is nauwelijks te beschrijven,” zegt Van Teeffelen als hij denkt aan de huidige omstandigheden. “We wachten nu al negen jaar om weer een keer mooi ijs te hebben en om de baan vanuit IJsclub De Flaes te openen,” zegt hij. ,,Maar door de Corona-beperkingen is het absoluut niet verantwoord om de baan officieel open te stellen. We hebben nog overwogen om met tijdsloten te werken, maar we verwachten dat dit niet te handhaven is. Dit betekent dat er wel gewoon geschaatst kan worden, maar dan op ieder zijn eigen initiatief en niet met de openstelling en daardoor de faciliteiten van de ijsclub.”
Op de eerste zondag in februari, als de eerste sneeuw een pittige koude-periode aankondigt, leggen tientallen schaatsliefhebbers dezelfde route af: even kijken naar de ontwikkeling van het ijs.
“Wij gunnen echt iedereen het mooiste schaatsplezier,” zegt Claus van Teeffelen nogmaals. “Maar we hopen wel dat iedereen zijn gezonde verstand gebruikt. Als het ijs te snel betreden wordt ontstaan er wakken en dat maakt het in de dagen daarna lastig. Omdat we ook nog met een stevige wind te maken hebben, blijft het sowieso moeilijk te voorspellen op welke plekken het ijs stevig is en waar niet. Vanuit de ijsclub hanteren we een dikte van acht centimeter als veilige marge, dus wie het zelf wil meten kan dit aanhouden.”