Jan Lavrijsen brengt boek met eigen verhalen uit

September 2021


Reuselnaar Jan Lavrijsen brengt op zijn zeventigste zijn eerste boek uit met een wel heel bijzondere titel: Brabbelepoepsie. Het woordje komt uit zijn eigen jeugd toen hij als jongen naar een oude man luisterde. Deze ‘opa’ zong een lied over een soldaat aan het Wolgastrand in het Duits.
,,Waar zong hij over”? vraagt kleine Jan. ,,Och, dat was niks, dat was Brabbelepoepsie,” antwoordt zijn tante.
Met deze opmerking kwam er een woordje in zijn brein dat er nooit meer uit zou gaan. Het staat voor hem symbool voor iets wat verhalend over alles en niets gaat. Toen hij een titel zocht voor het boek met zijn eigen verhalen, waarin werkelijkheid en fictie door elkaar lopen, kwam Brabbelepoepsie weer tevoorschijn.
,,Het is eigenlijk heel vreemd hoe bepaalde dingen je herinnering kleuren,” zegt hij, zelf niet groot van stuk. De subtitel ‘verhalen over kleine mensen’ slaat niet op zijn lichaamslengte maar wel over verhalen die je in je jeugd hoort en die in de overlevering een eigen verhaal gaan vormen.
Zo schrijft hij over het openluchtbal in Reusel, waar hij als jongen van twaalf jaar kennis mee maakte. De wijze waarop hij het verhaal vertelt neemt je laagdrempelig mee na het Reuselse sportpark waar het bal zich altijd afspeelde. Maar hij beseft dat hij door de jaren de feiten best wel eens minder scherp kan zien en maakt er daarom geen geheim van dat hij het doorspekt met zijn fantasie.
Een ander verhaal onder de titel ‘Koning Karel’ is geschreven met een knipoog naar de Reuselse pastoor Karel van Roosmalen die erin slaagde om in enkele jaren tijd vrijwel alle gelovigen uit zijn parochie tegen zich in het harnas te jagen.
‘’Ik heb in het verleden voor mijn werk veel in het buitenland gereisd, maar de dingen uit Reusel bleef ik altijd volgen,” blikt hij terug.
Met zijn Reuselse roots – als nazaat van Toontje van Jan van de Groote – groeide hij op in de Lensheuvel in Reusel en kreeg er les van de fraters. Hij had te weinig lengte voor gedroomde beroepen zoals piloot of brandweerman maar in de sociale geografie kon hij zich goed vinden. Hij studeerde af en promoveerde op onderwerpen als ‘regionale verscheidenheid in Kenia’ waar hij ook de nodige publicaties voor schreef. Hierdoor is schrijven niet nieuw voor hem.
,,Toen ik onlangs wat verhaaltjes uit mijn jeugd beschreef kreeg ik meteen veel positieve reacties uit mijn omgeving,” blikt hij terug. ,,Het stimuleerde mij om er mee door te gaan, met dit boek nu als resultaat.”
De pocket Brabbelepoepsie is nu voor 18.95 te koop bij alle boekhandels, maar de abonnees van de Schééper, het blad van de Heemkunde, krijgen het binnenkort als bijlage in de bus. De Heemkundegroep bestaat 50 jaar en ze willen met deze bundel iets terug doen voor de leden.