Salmiak met al het gevoel dat ze in zich heeft
Rik Raven brengt eerste dichtbundel uit.

September 2020


Reusel – Na vier boeken die ze zelf omschrijft als magisch-realistische thrillers, brengt Rik Raven de dichtbundel Salmiak uit. Rik Raven is het pseudoniem van Rik van Woerkum (54).
,,Er kwam veel toeval kijken dat nu deze dichtbundel uitkomt,” zegt ze over haar nieuwste creatie. ,,De aanleiding was een dichtende regel aan het begin van een hoofdstuk in een van mijn laatste boeken. Uiteindelijk heeft het me nog twee jaar gekost tot ik dit boekje gereed had. Maar dat lag meer aan de ziekte van mijn moeder, waardoor veel van mij als mantelzorger gevraagd werd.”
Rik dacht er al op jonge leeftijd over na om journalistiek te gaan studeren, maar uiteindelijk zou dat er nooit van komen. ,,Ik was we goed op weg,” zegt ze terugblikkend. ,,Ging naar de vijfde van de HAVO toen ik door een ongeval in coma raakte. Het bezorgde mij NAH problematiek, die zich uit in geheugenverlies. De studie die ik graag wilden doen kon ik niet meer volgen en ook de baantjes waar ik in terecht kwam brachten mij nooit wat ik zocht. Uiteindelijk kriebelde het schrijven meer en meer, al had ik blijvend te maken met geheugenverlies. Dat zorgt ervoor dat ik bij elk verhaal dat ik schrijf, telkens zelf terug moet lezen wat ik geschreven heb. Daardoor zijn het bij mij tijdrovende klussen, maar uiteindelijk is de drive zo sterk dat het verhaal er toch komt.”
Nu hoopt ze dat het boekje ook gelezen gaat worden, om de mensen ermee te raken zoals het bedoeld is.
,,Ik heb geen grote ambities en weet inmiddels dat ik van schrijven niet rijk wordt.” Zegt ze. ,,Maar het is wel mooi om ermee bezig te zijn. Hele nachten draaien omdat er in mijn brein zich weer een plot afspeelt. Als ik dat de volgende dag opschrijf, werkt dat bevrijdend. Als ik uiteindelijk het boek in handen heb, is dat niet alleen het einde van een langdurig creatief proces, het voelt telkens als een grote overwinning. De persoon die ik wilde worden, maar uiteindelijk toch werd: de schrijver. Als Rik Raven heb ik nog steeds een voorkeur voor de thriller en soms zelfs het occulte, maar dit uitstapje naar het dichten voelt ook goed.
Het boekje Salmiak wordt aanstaande zondag bij het poëzie festival in De Kei gepresenteerd. Daar lezen zes dichters voor uit hun eigen werk, in het tweede deel van de middag is de presentatie van Salmiak. Het boekje is daar en daarna te koop voor 10,99.