Border-ride doet alle grenspalen met België aan
Jack Harbers en Aldwin van Gils zoeken de grenzen op

April 2024


Als het om extreme uitdagingen gaat hebben Aldwin van Gils (55, Hilvarenbeek) en Jack Harbers (48, Diessen) al het een en ander op het palmares. Maar met het rijden van de Border-ride zoeken ze opnieuw de ultieme beleving. Vertrekkend vanuit Cadzand met hun gravelbike is het een tocht over 450 kilometer langs alle grenspalen met België, om op de Vaalserberg  nabij het drielandenpunt te finishen. Op 15 en 16 juni vindt de tocht plaats met, en dat zal niemand verbazen, een zeer select gezelschap.
Voor Jack Harbers zal de tocht, die minstens een heel etmaal in beslag neemt, een déjà-vu zijn. Enkele jaren terug reed hij solo dezelfde tocht, maar toen in omgekeerde richting. "Bij de eerdere versie moest je op basis van een aantal markeringspunten zelf de definitieve route samenstellen," legt hij uit. " Ik ging voor zoveel mogelijk offroad, maar dat maakte het wel pittig. Een geluk had ik: bij Hilvarenbeek was ik halverwege en daar verraste mijn vrouw me met een ontbijt op de route."
Dit keer is het vertrek in Zeeland en nu heeft de organisatie de route al helemaal uitgestippeld. Aldwin van Gils daarover: "We verwachten mooie zandwegen en gravelpaden, daarom rijden we beiden op de gravelbike."
De gravelbike is een vrij nieuw fenomeen dat onder liefhebbers vaak de ATB-fiets vervangt. De fiets is lichter als een ATB en doet nog het meest aan een veldritfiets denken, al zijn de banden vaak nog wat breder. "Bij de eerdere versie  kreeg ik het bij het ochtendgloren lastig," blikt Jack terug. "gelukkig was er tegen het einde toen de zon al op kwam een benzinestation open waar ik wat koffie en een broodje kon scoren. De tocht was toen geheel zelfvoorzienend en toen ik slaap kreeg heb ik in een bushokje een powernap gedaan." Bij de huidige editie, die door Bram Tankink en Bjorn van de Langenberg georganiseerd wordt, is er één pauzeplaats, bij de Brandtoren in Reusel. Dat is ook de plek waar de deelnemers die de tocht in twee dagen rijden kunnen overnachten, want een tweedaagse is ook mogelijk. "Maar wij gaan voor het echte avontuur," zegt van Gils. Hij reed eerder al samen met zijn maat tochten als de Dolomitie Superbike en de Noord-zuidtocht waarbij het hele Pieterpad van noord tot zuid  gevolgd wordt. (ook in één etmaal). Daarnaast maken ze samen deel uit van de voorbereidingsgroep van de Vrijthof-Challenge die in 2025 weer plaats gaat vinden.
De start van de Border-ride is op 15 juni om 7.00 uur in de ochtend in Cadzand en van de deelnemers wordt verwacht dat ze ruim een etmaal later bij de laatste grenspaal  in Vaals aankomen.
"Ik zie het als één groot avontuur," kijkt Jack vooruit. "Die grens heeft iets magisch, soms recht maar vaak grillig. Je passeert bossen, landbouwgebieden en dorpjes en alles wat daar tussenin ligt."
"Voor mij is het vooral de uitdaging om dit te volbrengen," zegt Aldwin, de oudste van de twee. "Om je grenzen te kennen moet je ze eerst opzoeken en dat doen we hier wel erg letterlijk."