‘Inspanning tot het uiterste en dan de voldoening aan de eindstreep’
Daan Schilders wint nationale veldrit

December 2023Terwijl de professionele veldrijders zich wekelijks in de picture rijden en Mathieu van de Poel zich ook opmaakt om weer bij het moddergevecht aan te sluiten, beleefd ook de jeugd wekelijks hoogtepunten in de cross. Ook vanuit Hilvarenbeek zijn er een aantal talenten die stevig aan de weg timmeren. Jongeren zoals de gebroeders Hendrikx, maar ook Daan Schilders (13). Hij won afgelopen week een nationale veldrit die door zijn eigen club Het Snelle wiel was georganiseerd.
Als je naar de middelbare school gaat is er de verleiding om voor de makkelijke weg te kiezen. Lekker dichtbij of vervoer met de bus of de E-bike. Maar niet voor Daan Schilders uit Hilvarenbeek. Hij zit in het tweede jaar van Kempenhorst in Oirschot en moet elke dag 2 x 16 kilometer wegtrappen. Dat doet hij op een gewone fiets, om zo al een stukje gratis training mee te pikken. En of het nog niet genoeg is: elke dinsdag en donderdag staat hij paraat voor een training in Hapert waar zijn cluppie het thuishonk heeft. Dat zijn vader Rob daar een van de trainers is help hem (en zijn zus) zeker mee in de motivatie om altijd te gaan.
Maar elke dag van de week met fietsen bezig zijn en dan in het weekend ook nog een wedstrijd?
“We rijden nu elke week een veldrit en bij de eerste wedstrijden werd er geloot voor de startpositie,” zo beschrijft Daan het gebeuren. “Maar vanaf 1 december wordt de startpositie bepaald door de ranking die je in de eerste wedstrijden opgebouwd hebt. Ik stond al bij de eerste vijf, daardoor mocht ik in Hapert op de eerste rij starten.”
Als Daan vertelt over de wedstrijden waar hij aan deelneemt moet je al snel denken aan wat je van deze sport op tv ziet. Er zijn dan ook weinig verschillen, al komt hij nog uit in de categorie onder de veertien jaar en duren zijn wedstrijden 30 minuten (bij de profs 60 minuten + 1 ronde).
Maar dan die wedstrijd in Hapert afgelopen zondag 10 december:
“Ik concentreerde me erop om zo snel als mogelijk te vertrekken,” blikt hij terug, met de medaille nog om zijn hals. “Dat lukte prima en ik kon als eerste de eerste bocht induiken van het parcours dat 1,8 kilometer lang was. Het was een pittig parcours compleet met balken en glibberige kanten. Al snel kon ik me samen met twee anderen losmaken. Het gaf mij een goed gevoel en dat werd alleen maar beter toen eerst de een viel en even later bij de ander zijn ketting eraf liep. Mogelijk kwam dit omdat we erg op het randje reden.”
Vanaf dat moment kreeg hij vleugels. Het besef om voor eigen publiek een nationale wedstrijd te winnen, hier traint hij elke week voor! Na dik een half uur kon hij juichend de finishlijn passeren.
Maar ondanks dit succes blijft hij met beide benen op de grond en fietst hij ook deze week weer gewoon naar zijn school in Oirschot. Komende zondag rijdt hij een wedstrijd in Oploo en de week daarna in Helmond. Het wedstrijdseizoen in het veld wordt eind januari afgesloten met het NK in Emmen. Daarna ligt het wegseizoen weer voor hem, waarbij hij wedstrijden op de weg gaat rijden.
Maar voorlopig denkt hij alleen nog maar aan de winter, waarbij alleen de trainingen al spectaculair zijn.
Uitslagen overige regiorenners:
13- Fedde Hendrikx (cat 3)
11- Juul Hendrikx (cat 7)