Tweede op NK in tweede jaar op de ATB
De rijzende ster van Annemijn V Limpt

Augustus 2023


De afgelopen weken konden we uitgebreid genieten van de wielersport met het uitgebreide WK in Schotland. Naast de wegwedstrijden en de fietscross werd daar ook het mountainbiken verreden en met de bronzen plek van Puck Pieterse deed Oranje er aardig mee. Maar ook in deze regio wint het mountainbiken nog steeds aan populariteit en af en toe steekt er een nieuw bloempje het kopje op.
Annemijn van Limpt uit Lage Mierde (21) pakte twee jaar terug pas voor het eerst de mountainbike en nu, twee jaar later, scoort ze de ene podiumplek na de andere.
Frêle van gestalte, lange haren wapperen in de wind. Annemijn zou je als een willekeurige tiener kunnen passeren zonder dat ze opvalt. Maar als de Lage Mierdse op haar fiets zit vormt ze daarmee één geheel en dan doen haar benen precies dat wat ze zich als doel gesteld heeft. En die doelen worden alsmaar groter en groter.
“Paardrijden was altijd mijn sport al van jongsaf,” zo begint ze haar verhaal. “Het begon met een pony en later werd het een groot paard. Springen in diverse klassen, veelal in de regio. Ik beleefde er altijd veel plezier aan, maar op enig moment was de uitdaging weg. Ik ging op zoek naar een andere sport en vroeg aan mijn vader of hij mij een advies kon geven. Als fanatiek mountainbiker bij de Antilopen in Lage Mierde wist hij dat wel en al snel maakte ik een eerste ritje met hem op de ATB.
Als vader Twan van Limpt weer eens terugdenkt aan dat moment dat hij ze meenam naar de bossen rond de Spartelvijver krabt hij zich eens achter de oren. Hij had meteen in de gaten dat ze aardig met hem mee kon.
“Annemijn is gedreven, je mag het gerust fanatiek noemen en heeft een gezonde dosis doorzettingsvermogen. Maar daarmee ben je er in deze sport nog niet want technisch wordt die steeds moeilijker.”
Annemijn merkte dat al snel want toen ze een keer aan een wedstrijdje deelnam kon ze aardig mee in het veld, maar op technisch moeilijke stukken moest ze (nog) passen.
Twan informeerde bij het Snelle Wiel in Hapert waar meerdere jeugdgroepen trainen op het technische parcours in Netersel. Bij het Snelle Wiel gaven ze aan dat ze voor een 19-jarige geen opleidingsgroep hadden, daarom moest ze aansluiten bij de jongeren van 12 jaar, maar zelf vond ze dat geen probleem. “Naast dat het supergezellig was, kon ik in kleine stapjes mijn vaardigheden opbouwen en inmiddels rijd ik zonder met mijn ogen te knipperen over het Dak van Netersel,” vertelt ze. Het Dak van Netersel wordt door kenners het allerhoogst gewaardeerde als technisch ATB trainingsrondje van NL
Met de wedstrijden waar ze aan deelnam ging het intussen beter en beter. Ze kwam al snel te rijden in de categorie beloften, dezelfde categorie waar Puck Pieterse ook nog in mag rijden. Maar net als Pieterse zie je haar ook regelmatig terug tussen de Eliterenners en zelfs daar kent ze op het podium inmiddels alle plekken. Zo neemt ze op dit moment deel aan een cyclus van acht wedstrijden om de 3-nationscup (België, Duisland en Nederland) en met nog 1 wedstrijd te rijden (in Winterberg) is ze er de fiere ranglijstaanvoerder bij de Elite vrouwen. Bij het NK waar de beloften tegelijk met de Elite reden, pakte ze zilver bij de beloften en was ze zelfs zevende met de Elite meegerekend!
Intussen werd de rijzende ster ook opgemerkt door de commerciële ploegen en inmiddels is ze ingelijfd door het team Hobij-Vittoria die haar alle ruimte geeft om zich te ontwikkelen. Ze heeft er al haar eigen trainer die haar bij staat in de wedstrijdplanning, voedingsadviezen etc. Maar daarnaast blijft ze in de regio ook lid van het Snelle Wiel, de club waar ze haar eerste ervaring op mocht doen.
Als ze terugkijkt op het afgelopen seizoen is ze tevreden hoe het liep en hoe ze zich ontwikkelt. “Ik ontdekte dat het klimmen mij erg goed ligt en net bij de grotere internationale wedstrijden is er steeds meer hoogteverschil. Zo was in Houffalize direct na de start een superlange klim en op het einde kan ik dan mooi als eerste het bos in duiken. Op de parcoursen worden de hindernissen steeds spectaculairder (vraag dat maar aan Mathieu van de Poel) maar door meer ervaring op te doen win ik daar nog mee.
Annemijn is nu tweede jaars student economy aan de Johan Cruijff Academy in Tilburg, een opleiding waar sport en studie goed te combineren zijn. Zo kon ze onlangs voor een 3-weekse hoogtestage mee naar Livigno in Italië. Voor de doelen in 2024 en later doet ze nog geen uitspraken. “Ik kijk wel, het voelt nu voor mij nog steeds als buiten spelen als ik met mijn mountainbike op pad ga. En plezier in wat je doet lijkt mij het allerbelangrijkste.” Haar ouders kunnen dat absoluut beamen en zolang de ogen van Annemijn stralen steunen ze haar in dik en dun.