Harrie Smolders tweede bij Dutch Masters (Indoor Brabant)

Maart 2022


De entourage was perfect en het deelnemersveld ook. Nu ook de tribunes weer vol bezet mochten worden stonden de ruiters afgelopen zondag bij de Dutch Masters in Den Bosch op scherp bij de springwedstrijd met een gemiddelde hindernishoogte van 1.60 m. Met vrijwel de hele wereldtop aan de start weerden de Nederlanders zich kranig, met Lage Mierdenaar Harrie Smolders in de hoofdrol.
Met maar liefst 38 topruiters, waaronder tien Nederlanders aan de start beloofde het een spannende middag te worden bij de Dutch Masters, zoals Indoor Brabant tegenwoordig genoemd wordt. De sponsor, een bekend horlogemerk uit Zwitserland, had flink de beurs getrokken voor het prijzengeld.
Harrie Smolders startte als zesde combinatie, nadat de vijf voor hem geen nul-score neer hadden gezet op het parcours dat door Jos Lansink was opgebouwd. Harrie, die kort daarvoor uitgebreid met zijn zoons de ronde verkend had, bleef geconcentreerd rijden en zette de eerste nul-score van de middag neer. Er zouden er na hem nog elf volgen, waardoor de barrage goed gevuld was.
Voor die barrage werden de helft van de hindernissen verwijderd en nu startte Harrie als derde. Ook nu slaagden alle ruiters die voor hem gestart waren er wederom niet in om de nul te houden. Harrie zette met 38.03 seconden meteen een bijzonder scherpe tijd neer over de acht hindernissen.
Daarna werd het billenknijpen voor de Lage Mierdenaar. Maar de een na de andere ruiter beet zijn tanden stuk op de hindernissen of de tijd die hij neer had gezet. De Engelsman Scott Brash leek op weg naar verbetering van Harrie zijn prestatie, maar strandde op de laatste hindernis. Dat overkwam ook nog een ruiter uit Duitsland. Maar toen de winnaar van vorig jaar in de ring kwam wist Harrie dat het nu of nooit was. Uiteindelijk slaagde Daniel Deusser erin om Smolders zijn tijd met 0,13 seconden te verbeteren. Zo ging de hoofdprijs (231.000 euro, met nog een premie van een kwart miljoen en een mooie rolex) naar Duitsland. Maar de tweede prijs van Harrie (140.000 euro) is ook niet bepaald een troostprijs te noemen.
Harrie was na afloop bijzonder content over de prestatie van zijn paard Monaco, maar laten we in dit geval ook de ruiter zelf niet vergeten.
Een bijzondere prestatie was er ook voor de nog jonge Jack Ansems uit Sint Oedenrode. In zijn allereerste Grandprix haalde hij de barrage waar hij zesde werd. Maikel van de Vleuten, onlangs gekroond tot ruiter van het jaar, haalde de barrage niet. De man die tijdens het toernooi afscheid nam van zijn topper Verdi, bleef nu buiten de prijzen.