Gebroken rib gooit geen roet in het eten
Harrie Smolders geselecteerd voor Tokyo

Juli 2021


Terwijl het EK afgelopen is en de Tour de France op een einde loopt, maken we ons op voor een nog mooier deel van de sportzomer: De Olympische Spelen in Tokyo. Voor Harrie Smolders uit Lage Mierde gloort de zon in het oosten want hij mag zijn koffers pakken om deel te nemen.
Maar wat was het billenknijpen voor de Lage Mierdenaar. Net op het moment dat de bondscoach de laatste namen op zijn lijstje aan het wegstrepen was, viel Harrie in Knokke bij een wedstrijd van zijn paard. Hij voelde meteen dat het niet goed was, maar liet pas een dag later een foto maken. Daar bleek dat hij een rib gebroken had.
Nu er bij deze Olympiade niet vier maar drie ruiters per land geselecteerd mogen worden in elk ruiter team, was de kans om deel te nemen nog kleiner. Gelukkig voor Harrie stond hij bij de bovenste drie namen, waardoor hij definitief zijn koffers mag pakken. Smolders is ondanks zijn gebroken rib geselecteerd voor het onderdeel springen bij de Olympische spelen in Tokyo.
De bondscoach durft het toch met hem aan, mede vanwege zijn goede vorm op dit moment. Harrie vormt in Tokyo samen met Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten een team dat dit keer niet met vier maar met drie ruiters telt. Hierdoor vervalt het wegstreep resultaat.
Harrie gaat in Tokyo rijden met zijn paard Dolinn, die vanaf 17 juli al in Duitsland in quarantaine gaat. Zelf vertrekt hij op 25 juli, de individuele wedstrijden vinden plaats op 3 augustus, daarna volgt de landenwedstrijd.
In de landenwedstrijd komen de twintig beste landen van de wereld tegen elkaar uit, in totaal nemen er dus zestig ruiters deel. Wat dit jaar anders is dan bi voorgaande Spelen is dat de bondscoach tot aan het laatste moment een van de drie ruiters in mag wisselen voor een reserve. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als een van de drie ruiters door zijn hoeven zakt bij het individuele onderdeel.