Lage Mierdenaar wint voor tweede maal Global Champions Tour
Harrie Smolders flikt het opnieuw

November 2023Hij komt gewoon uit Lage Mierde maar is wel nummer één van de wereld in de paardensport. Met de overall winst in de eredivisie van de paardensport, de Global Champions Tour, herhaalde Harrie Smolders (43) opnieuw zijn topprestatie uit 2017.  Hij liet dit seizoen opnieuw zijn veelzijdigheid zien door met maar liefst drie paarden uit te komen in deze topcompetitie voor springen. Dat hij in laatste wedstrijd in Saoedi-Arabië niet voor de dagwinst kon gaan deerde hem niet want de voorsprong in het klassement was voldoende om alle andere toppers achter zich te houden.
Kan het nog mooier, grootser en sportiever. Dat was de vraag die Jan Tops uit Valkenswaard zich enkele jaren terug stelde. Hij was zelf al gelouterd in de paardensport, maar zag mogelijkheden om het springen nog meer exposure te geven. Met het instellen van de Global Champions Tour wilde hij alle toppers in een allergrootste competitie bij elkaar brengen. Hij wist daarmee een potentieel aan te boren en er bleek veel belangstelling te zijn, zowel van sponsoren, toeschouwers, maar vooral ook van de beste ruiters zelf.
Verder weg in de provincie Brabant groeide Harrie Smolders op aan de Neterselsedijk in Lage Mierde. Samen met zijn zus Carolien kreeg hij de liefde voor het edele ros over van zijn ouders Toon en Nel. Hij begon eenvoudig met ponyconcoursen , maar zijn drive en geldingsdrang waren sterk, zijn sportieve mogelijkheden bleken daarnaast groot. Hij vond de liefde een dorp verder, in Hooge Mierde, maar bleef in Lage Mierde wonen. 
Hij ging ervaring opdoen bij de grotere stables in Nederland en België en het bracht hem al twee keer een ticket voor de Olympische spelen waar hij de nodige ervaring op kon doen. In 2017 had hij een topjaar, met toen voor het eerst de winst in de Global Cchampions Tour en ook nog de eerste plaats op de wereldranglijst. Maar dit jaar leek de Zweed Henrik von Eckermann een maatje te groot voor hem. In maart was die nog de enige die Harrie van de wereldtitel af kon houden en net deze ruiter werd door velen genoemd als de beste van de wereld op dit moment en daardoor kanshebben mom de Tour te winnen. Maar dan kennen ze Harrie Smolders uit Lage Mierde nog niet! Niets dat hem meer uitdaagt dan dit soort uitspraken.
De Global Champions Tour telt elk seizoen vijftien wedstrijden, waar er voor de ranking, het totaalklassement, de beste acht uitslagen meetellen. Opmerkelijk was dit jaar de Nederlander Maikel van de Vleuten die lang de ranglijst aanvoerde, totdat Harrie zijn achtste deelname had waarmee hij hem voorbijging. Als de nummer 1 en 2 kwamen ze afgelopen weekend aan de start voor de laatste wedstrijd in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië.
Gadegeslagen door tal van oliesheiks reed hij er met zijn paard Uricas van de Kattevennen en wist dat een plek bij de top-8 voldoende zou zijn voor de eindwinst. Maar dan moesten zijn twee grootste concurrenten Van der Vleuten en Von Eckerman op de hoogste trede staan: en dat lukte hen niet.
Harrie maakte in de eerste omloop twee minieme foutjes, waarmee hij de barrage niet haalde. Dat lukte ook de Zweed Von Eckermann niet want die ging al op de allereerste hindernis in de fout. Het bleef nog even spannend tussen Harrie en zijn Nederlandse tegenstrever Van der Vleuten, maar uiteindelijk ging de titel (opnieuw) naar Lage Mierde.
Nu de hoofdprijs weer naar Lage MIerde is gegaan en de prijzenkast daarmee uitgebreid is,  kan Harrie zich opmaken voor de playoff van de Champions Tour, over twee weken in Praag. Dan komen daar nog één keer de aller-allerbesten tegen elkaar uit, de winnaars van de Golden tickets, die eerder bij de grote wedstrijden te verdienen waren. Hierdoor is dat een bijzondere wedstrijd met een kleine bezetting van 16 ruiters die er een bijzondere show van zullen maken. 
Harrie reed eerder dit seizoen zijn beste wedstrijden in Monaco (winst) en Riesenbeck (tweede) waar hij zijn Golden ticket veiligstelde. In Praag komt hij onder andere zijn landgenoot van der Vleuten tegen, maar ook Sanne Tijssen tegen die in augustus de wedstrijd in Valkenswaard op het thuisterrein van Jan Tops won.
Met alle sportieve hoogtepunten en met alle glitter en aandacht heeft Jan Tops bereikt wat hij voor ogen had met de Global Champions Tour: Only the best for the best. Zelf heeft hij al de hoofdprijs met zijn Australische Edwina Alexander op het hoofdkussen, die zelf ook niet onverdienstelijk in de tour uitkomt.
Maar aan de Neterselsedijk in Lage Mierde blijven ze met beide benen op de grond. Op de thuisbasis van de familie Smolders, daar waar het voor Harrie ooit begon, worden de verrichtingen van de Lage Mierdenaar nauwgezet gevolgd en ze weten dat elke wedstrijd steeds even spannend is als er weer een topprestatie gevraagd wordt.