In Lage mierde kan de vlag weer uit
Harrie Smolders ruiter van het jaar

maart 2024

Harrie Smolders blijft altijd die man uit Lage Mierde, met beide benen op de grond, maar op de rug van een paard uiterst precies en doelgericht.

Aan het einde van elk jaar wordt er altijd teruggekeken naar de prestatie in dat afgesloten jaar. Op sportgebied  is het meest bekende Sportgala zo’n voorbeeld. Voor diegenen die daarin thuis zijn: het blijft appels met peren vergelijken want hoe zet je de prestaties van Max Verstappen af tegen die van Mathieu van de Poel en als je op de rug van een paard zit en ook al ben je daarin de beste of vrijwel de beste van de wereld, dan maak je nog maar weinig kans op de hoofdprijs. In de paardenwereld is het al niet anders met disciplines als springen, dressuur, eventing, draven en aangespannen rijden. Maar toch lukte het Harrie Smolders (43 jr, Lage Mierde) om op het hoogste podium plaats te nemen.
Op de schouw van Smolders in Lage Mierde staan nog de uitverkiezingen als ruiter van het jaar 2017 en 2018. Harrie verkeerde toen in absolute topvorm en won ook toen de Global Championstour. Dat kunststukje herhaalde hij nu dus ook over het jaar 2023! Wat verder opviel in dat jaar was dat hij met meerdere paarden hoge ogen gooide op de diverse concoursen. En natuurlijk staat ook hij wel eens met legen handen maar als je rekent dat hij ruim anderhalf miljoen euro aan prijzengeld binnenharkte, dan weet je dat hij zeker niet verkeer bezig was. Tot die overtuiging kwam ook de jury onder aanvoering van oud dressuur amazone Anky van Grunsven. Harrie toonde zich erg verheugd met de uitverkiezing en omdat het voor hem al de derde maal was evenaart hij daarmee Jos Lansink en Gerko Schroder die dat eerder ook driemaal lukte. Of het Harrie lukt om ook in 2024 weer op datzelfde podium te komen is natuurlijk nog lang niet zeker. Veel zal afhangen van de Olympische spelen van Parijs. De definitieve selectie hiervoor is nog niet vastgesteld, maar Harrie staat al wel op een shortlist van de bondscoach. Hij begon het jaar wel goed met een derde plek bij Indoor Brabant in Den Bosch waar hij niet alleen de derde plek in de hoofdrubriek behaalde met zijn paard Ulrich van de Kattevennen. Ook voor zijn bankrekening was dit een mooi resultaat want daar mocht hij anderhalve ton op bijschrijven met dit resuoltaat, al weet elke paardenliefhebben dat daar nog wel de nodige kosten voor vervoer en paardenverzorging afgaan.