Flying Dutchman doet zijn naam weer eer aan
Harrie Smolders wint met Monaco in Wellington(VS)

maart 2021Afgelopen week liet Lage Mierdenaar Harrie Smolders met zijn paard Monaco zien in vorm te zijn. Eerder werd de combinatie al een keer tweede op een parcours met hindernissen van 1.40 en een mooie vijfde plek in een omloop van 1.50. Op zondag sloot de combinatie de week af met een overwinning in het 1.50-toernooi, waardoor hij de hoofdprijs pakte in het toernooi met een prijzenpot van 73.000 dollar.
Terwijl sportend Nederland (en de rest van de wereld) kijkt hoe met alle beperkingen toch een aantal wedstrijden door kunnen gaan, geldt dat ook voor de springruiters. Ook voor Harrie Smolders, geboren en getogen in Lage Mierde, is het zoeken naar mogelijkheden om zich op wedstrijdniveau te meten. Doordat hij op het hoogste niveau uitkomt bij het springen, kan hij nog aan wedstrijden deelnemen. Zo kwam hij in januari met zijn paard Escape Z uit in Opglabbeek (België). Escape Z wist na een dubbelle nulronde zich als vijfde te plaatsen in de 1.45 rubriek. Met Bingo du Parc kwam Harrie aan start in de Grand Prix, maar helaas hield een balk het duo uit de barrage. 
Maar het paard Monaco is een ander verhaal. De twaalf jaar oude Holsteiner ruin is door Harrie persoonlijk opgeleid, waarna hij verkocht werd aan Evergate Stables van Jennifer Gates. In een constructie waarbij hij zelf het dier kan blijven berijden doet hij nu zijn voordeel. Hij ziet nu het paard al vijf jaar groeien, zodat hij nu op het hoogste niveau mee kan. Een toppaard die zowel snel rond kan gaan als hoog kan springen. Maar de Lage Mierdenaar beseft maar al te goed hoe moeilijk het is om op dit moment te meten of de paarden in vorm zijn door het gering aantal wedstrijden. Met het oog op Tokyo later dit jaar, hoopt hij met Monaco in beeld te blijven bij bondscoach Rob Ehrens om daar zijn opwachting te kunnen maken.
Op het Winter Equestrian Festival (WEF) in Wellington lag er een fikse prijzenpot te wachten.
In totaal 46 combinaties namen deel aan het hoofdnummer van het toernooi, waarvan zich er elf kwalificeerden voor de barrage. Aanvankelijk had de Duitser Daniel Deusser (derde op de world-ranking) met Tobago Z al een scherpe tijd neergezet (38.51) op het pittige parcours waarvan de kenners wisten dat zowel paard als ruiter in topvorm moesten zijn op er foutloos rond te rijden.
Smolders, die op dit moment twintigste staat op de internationale ranking, reed zijn ronde net als Deusser foutloos, maar wel in een iets snellere tijd: 38,40 seconden, wat hem daar meteen de bijnaam van de ‘Flying Dutchman’ opleverde. Kenners wisten al meteen dat dit wel eens een winnende tijd kon zijn en dat bleek even later ook.
Smolders maakt op dit moment deel uit van twee teams die hem de mogelijkheid bieden om veel wedstrijden te rijden: zowel in de VS als in Europa. Om dit te kunnen doen heeft hij een uitgebreid team achter zich die zijn paarden verzorgen en in de beste conditie houden. Over twee weken had hij graag aan Indoor Brabant deel willen nemen, maar dat evenement is nu geschrapt vanwege een paardenvirus dat rondgaat (het rhinopneumonievirus).
De uitslagen in Wellington:
1 Harrie Smolders met Monaco
2 Daniel Deusser met Scuderia Tobago Z
3 Kent Farrington (VS) met Orafina