Stichting Erfgoed Diessen brengt nieuwe Hers en Geens dur Diessen uit
Henk Baars blikt terug op zijn carrière

November 2020



Met de nieuwste uitgave van Hers en Geens dur Diessen (de 28-ste editie al) wordt er weer een stukje geschiedenis bijgeschreven. De nieuwe stichting Erfgoed Diessen kwam in plaats van de fotostichting Diessen en dekt daarmee veel meer de lading omdat het al lang om veel meer dan foto’s gaat.
In de nieuwste uitgave, die vanaf 15 november verkrijgbaar is, staan een vijftal onderwerpen centraal. Het openingsverhaal is een terugblik met Henk Baars op zijn imposante wielercarrière dat hem in 1990 tot wereldkampioen veldrijden bracht.  Daarnaast wordt er nog geschreven over de vindplaats van de Neanderthaler voorwerpen, het patronaat (patternaat), de gesneuvelde Fransen in 1940 en de viering van Diessen 1600.
Henk Baars was een slowstarter
Toon Donkers was een man die veel te jong (40) overleed. Maar hij was wel de man die het wielertalent van Henk Baars ontdekte. Hij kneedde de toen nog jonge machinebankwerker tot een specialist in de modder van het veldrijden. Op de Diessense weilanden liet hij de kleine Baars ploeteren en daar legde hij de basis tot een mooie carrière van de Diessense sportman. Het was een periode dat de Nederlandse top beperkt was tot een handvol namen zoals Rein Groenendaal, Hennie Stamsnijder en Adrie van der Poel. Laat nu net Reintje Groenendaal (samen met zijn zoon Richard) bereid gevonden zijn om het eerste exemplaar van Hers en Geens aan Henk te overhandigen!!
“Het wielerleven van Henk Baars bracht Diessen veel en in feite was dit een keerpunt in het dorp,” zegt Jan Smulders. Samen met Ad Reijrink schreef hij het verhaal van Baars in de nieuwste Hers en Geens.
“Diessenaren zijn bescheiden en de slogan ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ was er een voor Henk, maar kon je in die tijd nog op vrijwel elke Diessenaar plakken,” zegt Smulders. Hij stelt nu vast dat er veertig jaar terug veel wielertalent in Diessen rondreed. Het dorp had met de Ronde van het Molenheike een eigen topcriterium voor dames en er waren zeker vijftien licentiehouders in de wielersport, waaronder Henk Baars.
“Henk was een slowstarter, niet alleen in zijn wedstrijden, maar ook in zijn carrière,” stelt Ad Reijrink vast. “Hij haalde vaak top-tien plaatsen, maar de overwinningen bleven beperkt.”
Henk zelf kan dit beamen. “Midden jaren tachtig was het een gekke tijd. Ik moest allereerst knokken om na het werk (met de fiets naar Daf in Eindhoven) nog energie te hebben voor de pittige trainingen van Toon, maar daarnaast moest ik ook knokken om een sponsor te vinden. Toen kwam er nog een derde knokpartij bij: de oneerlijke concurrentie van renners die naar verboden middelen grepen. Ik heb me er altijd van weggehouden, maar herkende de zondaars wel in de wedstrijd.”
Henk zijn ster rees langzaam, maar vanaf 1985 ging het harder toen hij een eigen supportersclub kreeg. Dat zorgde ervoor dat het op de zondagavond stil werd op straat: heel Diessen zat dan op tv naar studio Sport te kijken. Naar de prestaties van Henk, maar nog veel meer naar de supporters die steeds feestend voor de camera stonden te zwaaien.”
“Ja, die supporters bus elke week bij de wedstrijden was echt geweldig,” zegt Henk terugblikkend. “Bij de grens hadden ze vaak het bier al op. Ik heb het nooit als extra druk ervaren maar tijdens de wedstrijd zag ik ze allemaal staan en dat stimuleerde altijd.”
“Henk was een gewone jongen uit het dorp die zo maar Wereldkampioen kon worden,” zegt Smulders.
Henk Baars kan daar zelf wel aan toevoegen dat hij nooit iets cadeau kreeg. “Tegenwoordig komen de toppers met hun grote campers aanrijden waar ze alles in kunnen doen. Wij reden in een busje naar de koersen en vaak moesten we op een toilet omkleden. In Italië ook eens in een concertzaal. Later ook vaak in sportkantines.”
Henk moet toegeven dat het wereldkampioenschap hem wel zoveel bracht dat het hem in staat stelde om een eigen onderneming op te bouwen. “Als ik tweede was geworden in dat WK had het er anders uitgezien, ook al was ik in 1989 al Nederlands kampioen op de mountainbike en in 1993 ook in het veldrijden. Ik heb er gewoon uitgehaald wat erin zat.”
Hers en Geens is vanaf 15 november voor 8,50 euro verkrijgbaar bij boekhandel Swaanen in Hilvarenbeek, de HEB in Diessen en op www.erfgoeddiessen.nl. Vanaf die dag zijn er op de eigen website en andere sociale media filmpjes te zien van interviews met auteurs en de hoofdpersonen uit de uitgave.