Hockeyend naar de top

Mikky Kiemeney Nederlands kampioen

Hilverbode febr 2012

Hilvarenbeek – Ze is dertien jaar en de brugklas net ontgroeid. Op tv kijkt ze al enkele jaren met extra belangstelling naar hockeyende meiden en vanaf haar zesde jaar speelt ze zelf ook actief hockey. Maar het Hilvarenbeek waar ze net deze sport begon werd haar al snel te klein en nu speelt ze in Den Bosch. Daar waar de dames senioren er de ruggengraat vormen van het Nederlandse team, blinken er ook de junioren uit. Zoals het C-team met daarin Beekse Mikky. Afgelopen week werd ze met haar team Nederlands kampioen in de zaal.

 

  Foto:
v.l.n.r.: coach Ronald Jansen, teamgenoot Pien Sanders, Mikky Kiemeney, coach Marc Lammers

’Hockey is echt een leuke sport,’ zegt ze dapper. ‘Het is de mix van inzicht, conditie en techniek. Van die drie punten is het inzicht nog het belangrijkste.’

Wie met Mikky Kiemeney in gesprek is krijgt de passie op een presenteerblaadje aangereikt. De voorstopper van het jeugdteam van HC Den Bosch wil er alles aan doen om de top te bereiken, ook al is die weg nog lang.

‘Mijn moeder deed aan hockey en het was vanzelfsprekend dat ik me ook aanmeldde zodra het kon. Vanaf mijn zesde mocht ik mee doen en ik vond het meteen top.’

Nadat Mikky in Tilburg naar de middelbare school ging maakte ze de overstap naar Forward, waar ze op een hoger nivo competitie kon spelen. De Tilburgers konden echter maar kort van haar diensten gebruik maken want binnen een jaar werd ze gescout door HC Den Bosch. Mikky kende deze club van haar favorieten zoals Minke Booy. Ze weet dat daar de echte top binnen handbereik is en er al snel landelijke competitie kan gaan spelen.

Ze startte afgelopen zomer, toen net dertien jaar, in de buitencompetitie. Aansluitend volgde de zaalcompetitie. Daar worden in de C-teams de wedstrijden nog regionaal afgewerkt. De kampioenen komen later tegen elkaar uit voor het landelijke kampioenschap. 

Winnen is goud

Bij de landelijke finale werden de eerste drie ploegen met forse cijfers opzij gezet. Ook in de finale was dat het geval, Kampong werd met maar liefst 5-0 naar huis gestuurd.

Mikky is in het Bossche team als voorstopper een van de dragende spelers. Ze is nu tweede jaars-C en stapt binnenkort over naar de B-jeugd. Daarin mag ze meteen landelijke competitie spelen, ze kijkt daar erg naar uit.

‘Marc Lammers, voormalig bondscoach van de dames, is een van onze begeleiders. Hij weet heel veel topwedstrijden voor ons te regelen, vaak voorafgaand aan de wedstrijden van het grote damesteam. Zo kennen we alle velden van de topploegen in Nederland al. Ook de trainingen van  oud-international Ronald Jansen leveren duidelijk resultaat op.

 Mikky heeft met haar team in de zaal nog geen enkele wedstrijd verloren. Toch blijft ze met beide benen op de grond. De weg naar de top is lang en er liggen altijd risico’s op de loer. Als ze droomt over de toekomst flitsen grote evenementen zoals de Olympische Spelen voorbij. Het Nederlandse hockey is wereldtop en als belangrijke speelster bij de Nederlands kampioen heeft ze alles nog in eigen hand.

Meer info over het hockey van Mikky en haar team is te vinden op www.bollekant.com