Teun Castelijns met twee vrienden naar dak van de wereld
Everesting bij gebrek aan andere uitdagingen

Februari 2021


Teun Castelijns

Nu georganiseerde tochten niet plaats vinden en zelfs het samen trainen er niet in zit, zoeken ook de recreatieve wielrenners naar nieuwe uitdagingen. Het bracht de Hooge Mierdse vrienden Teun Castelijns, Corné van de Voort en Rinus Verhorevoort op het idee om de Mount Everest te gaan beklimmen: maar dan virtueel.
“We hebben de afgelopen jaren zelf al de nodige uitdagingen gezocht,” vertelt Teun Castelijns. In het dagelijkse leven is hij fysiotherapeut, maar in zijn vrije uurtjes zit hij graag op de racefiets. “Met zijn drieën hebben we al tochten zoals de Marmotte gefietst, een zware alpenklassieker met zo’n 5000 hoogtemeters. Ik reed ook vergelijkbare tochten zoals Trois Ballons en meerdere keren namen we al deel aan Diekirch-Valkenswaard. Maar ja, dat vindt nu en mogelijk zelfs het hele jaar niet plaats.
De vrienden die nu veel trainingsuren maken op de rollen, vinden daar nu een nieuwe uitdaging. Met de Zwift, waarbij er een koppeling is van fiets naar PC, kunnen alle grote tochten virtueel afgelegd worden. Bergen als de Alpe D’Huez en de Mont Ventoux kunnen op deze manier beklommen worden en de resultaten worden meteen vastgelegd en kunnen vergeleken worden.
Bij Everesting wordt virtueel de Mount Everest beklommen, de hoogste berg ter wereld. Omdat deze berg in werkelijkheid niet te fietsen is, moeten de hoogtemeters op een andere manier bij elkaar gesprokkeld worden. Teun daarover: Het is een wereldwijde uitdaging, mannen als Alberto Contador gingen ons al voor. Je kunt het in de buitenlucht doen door honderden keren achtereen een viaduct op te rijden, maar je kunt op de Zwift ook heel vaak de Alpe D’Huez doen. En neem maar van mij aan dat dat pittig is.”
De vrienden hebben nu afgesproken om in de ochtend van zaterdag zes februari van start te gaan.
“Vorige week heb ik zelf een generale training gedaan,” legt Teun uit. “Ik beklom daarbij viereneenhalf maal achtereen de Alpe D’Huez, waar ik ruim vijf uur voor nodig had. Aan de Everest moeten we echt rekening houden met zo’n elf uur. In totaal moeten we acht en een half maal de Alpe D’Huez doen om aan de hoogtemeters van de Everest te komen. Een voordeel is dat we na elke beklimming ook een afdaling kunnen doen die er in het echt natuurlijk niet in zit. Die tijd kunnen we nu benutten voor een sanitaire stop of om even wat te eten.”
De Mount Everest is met 8848 meter de hoogste berg van de wereld en ligt midden in de Himalaya. Al vele jaren heeft deze berg een grote aantrekkingskracht op sportieve klimmers. Het beklimmen van de berg zelf is nooit zonder risico en elk jaar overlijden er wel klimmers door de hoogte en de barre (vooral koude) omstandigheden.
Everesting, het per fiets beklimmen van de Everest-hoogte is nu wereldwijd een uitdaging geworden en er worden zelfs (wereld)records van bijgehouden. Zo reed de Britse wielrenner Max Stedman afgelopen jaar de 8848 hoogtemeters om het wereldrecord van 7 uur en 4 minuten aan te vallen. Helaas had hij 28 minutenmeer nodig, waardoor dit record nog wel even staat. Intussen is het wereldrecord al wel door een ander aangescherpt en is het nu net onder de zeven uur
Voor de drie Hooge Mierdse vrienden is het record geen doel. “Fietsen is gewoon leuk en je kunt overal een uitdaging van maken,” vat Teun het samen.