Toon Donkers stond aan succes wielersport in Diessen

November 2022Op zaterdag 19 november stond de wielersport centraal bij het Wielercafé in Diessen, dat die avond in zaal Hercules georganiseerd werd door Stichting Erfgoed Diessen. Er werd gekeken naar alles wat het wielrennen voor Diessen betekende, maar één persoon stond er centraal dfie er zelf niet meer is: Toon Donkers

Bij elk succes kun je je achteraf de vraag stellen: waar begon dit. In het geval van Diessen en het wielrennen komt dan steeds de naam van Toon Donkers boven drijven.
Toon Donkers (1948) groeide op in Moergestel en de liefde bracht hem naar Diessen door zijn huwelijk met Ria Hendrikx. Ze bouwden een woning aan de Heuvelstraat en Toon fietste tijdens zijn studie al dagelijks naar Den Bosch. Tijdens die ritten ontstond zijn drive voor het wielrennen. Hij kocht een racefiets, meldde zich aan bij de KNWU en ging wedstrijden rijden. Aanvankelijk op de weg, maar later ook in het veld. Hij bracht het tot tweede bij de provinciale kampioenschappen en de top tien bij het NK waardoor hij ook internationaal mee mocht gaan doen.
Maar Toon wilde meer en behaalde in 1980 zijn wielren-trainersdiploma. Hij ging trainingen verzorgen waar iedereen aan mee kon doen waardoor ook niet-licentiehouders vertrouwd raakten met de wedstrijdsport. Hij probeerde jon­geren op de racefiets te krijgen via de Kempenland Jeugdtoer waarin 13- tot en met 16-jarigen kennis konden maken met de wielersport. Door zijn inbreng werden er in Diessen veldritten georganiseerd en hij stond aan de wieg van de Hilvarenbeekse wielervereniging RTCH. Ondertussen zette hij de Omloop ’t Molenheike mee op de kaart. Hij had een groot wielerhart, was een ambassadeur van de wielersport en loodste enkele Diessense renners naar de top. Zo won zijn pupil Luc Reijrink in 1991 de natio­nale topklassieker op de weg De Omloop van de Glazen Stad en Ton van Korven in 2006 het Nederlands kampioenschap veldrijden in de categorie Masters 40+.
Donkers duwde ook Tons broer René als veldrijder naar de Nederlandse top-vijf, maar het mooiste resultaat dat uit zijn in­spanningen voortvloeide, was het wereld­kampioenschap bij de profs van veldrij­der Henk Baars. Toon maakte dat helaas niet meer mee want in september 1988 overleed hij, veel te jong nog, op veertig jarige leeftijd.