Iveke van Gerven in finale Keiebijters
 
februari 2020

Iveke als DAFne Diesel

Met het naderen van carnaval, groeit ook weer de aandacht voor het tonpraten. Voor de geboren Esbeekse Iveke van Gerven (45)  kan carnaval 2020 helemaal niet meer stuk nadat ze in de finale van het meest prestigieuze tonpraterstournooi stond: de strijd om de zilveren narrenkap bij de Keiebijters in Helmond. In navolging van Beekse Peter van de Maas, die twee jaar terug de finale bereikte, deed ze ervaring op en vestigde ze definitief haar naam.
 “Wat een geweldige ervaring,” zegt ze, nog nagenietend van de finale in Helmond, die zaterdag 8 februari plaats vond. “Toen ik zo’n twintig jaar terug voor het eerst in Esbeek in de ton stond, had ik dit nooit durven te dromen. Mijn optredens bleven beperkt tot Esbeek en omliggende dorpen. Maar na het winnen van de 6- kernen cup en auwmeut van Beek geworden te zijn dacht ik: waarom doe ik er niet meer mee? Ik vind het leuk om grappen te bedenken en om die op een vrolijke manier met het publiek te delen.”
Iveke wist wel dat ze dan ook aan de bak moest om een buut te schrijven die niet alleen gaat over het wel en wee van Esbeek. Er moesten grappen in komen die iedereen snapt!
“Om bij de Keiebijters mee te mogen doen, moet je uitgenodigd worden. De enige omweg die er is, loopt via de voorronde bij de Goeie Toon in Helmond. Ik schreef me daar in en kreeg meteen het publiek achter me. Er waren twee voorrondes en ik won op de tweede avond de publieksprijs. Waardoor ik rechtstreeks geplaatst werd voor de finale van de Goeie Toon,  daar werd ik deerde  achter  de uiteindelijke winnaar van de Keiebijters, Joep de Wildt en Limburgs Kampioen Theo Nellen. Dat bleek voldoende voor deelname aan een van de voorrondes bij de Keiebijters. Daar zijn drie avonden met telkens vier kandidaten, daarna is er de ultieme finale met ook weer vier tonpraters.
Met de act Dafne Diesel had ik een mooie buut die mij zeker ligt, mijn doel bij de Keiebijters was lekker spelen en vooral genieten, hoge verwachtingen had ik niet, ook omdat ik al in de eerste voorronde als eerste stond. Maar het publiek reageerde geweldig en wat heb ik genoten! daarna was het twee weken nagelbijten.”
De bezetting van de finale werd pas na de laatste voorronde bekend gemaakt, Iveke kon daar zelf niet aanwezig zijn omdat ze ook nog in Eersel in de ton stond.
“Die laatste voorronde in Helmond was een heel bijzondere want er gebeurde van alles. Rob Bouwman, een van de deelnemers, viel er met ton en al van het podium af, wat veel consternatie gaf. Daardoor duurde het langer voor ik duidelijkheid kreeg. Toen ik mijn naam zag als een van de vier finalisten sprong ik een gat in de lucht!.
Voorafgaand aan de finale had ze op haar kast geen plek vrij gemaakt voor de zilveren narrenkap. “Nee die illusie had ik niet het was voor mij al een hele eer om als debutant in de finale te staan” Overigens bleek de winnaar later daar ook debutant bij de Keiebijters.”
Iveke zag er na de finale de torenhoge favoriet Joep de Wildt (39) uit Oudenbosch met de hoofdprijs vandoor gaan. Ook de twee andere deelnemers, Rob Scheepers en Rien van Genuchten, konden zich vinden in de winnaar die een ijzersterke buut neerzette.
“Ik ga me de komende tijd weer richten op de podia in de regio,” zegt ze nuchter. Ze merkte wel dat met haar deelname in Helmond de bekendheid groeit, wat meteen invloed heeft op haar agenda.
In de regio Hilvarenbeek is ze te zien op vrijdag 21 februari bij de 55+ avond in de ouwe Brouwerij in Baarschot en op 17 april in den Tref in Hapert waar ze zelf een tonpraatavond organiseert voor de Alpe d’HuZes. Daar zullen ook de Medefinalist Rob Scheepers en de Winnaar Joep de Wildt acte de precence geven.