Comeback blinde tonprater Patric Lavrijsen 


 

Toen Jeroen Rombouts van Krekwakwo de artiesten vastlegde voor het Reuselse tonpraten, kon hij niet weten dat Erik Mulder er zou staan als Brabants kampioen. Wat hij ook niet kon voorzien: de onvoorstelbare comeback van Patric Lavrijsen.

Door een complicatie na een operatie werd de wereld van Patric Lavrijsen (50) drie jaar terug ineens kleiner doordat hij het zicht in zijn ogen kwijt raakte. Er waren veel bezigheden die hij nooit meer zou kunnen, waaronder ook het podiumoptreden als Slap en Zever samen met zijn maat Erwin Bierens bij de jaarlijkse Sterrenshow in Reusel. Daar heeft niet de grootste carnavalsvereniging de zittingsavond, maar het kleinere Krewakwo. Wat ruim dertig jaar terug begon als sponsoring voor de eigen carnavalswagen, groeide uit tot een vaste waarde om carnaval in Reusel te openen.

n rondliep om de ton op het podium toch weer op te zoeken. ,,Ik wist dat ik daarbij wel een aantal bijzondere dingen te overwinnen had,” zegt hij desgevraagd. ,,Zo kon ik mijn teksten niet zelf opschrijven en en wist ik ook dat ik op het podium niets van een briefje af kon lezen als ondersteuning.”

Als hulp zocht hij contact met zijn maat Erwin Bierens en oudgediende Hein van Eekert. Van Eekert daarover: ,,Ik ken de Sterrenshow omdat daar dertig jaar terug mijn podiumervaring begon. Ik ken het verhaal van Patric en natuurlijk wilde ik hem helpen. Voor elke drempel vonden we een oplossing. Zo liet ik hem teksten inspreken die hij weer digitaal terug kon luisteren en tijdens het optreden kon ik hem met een luidsprekertje souffleren.”

Draak steken met instanties

Eenmaal in de ton spaarde Patric zichzelf en zijn handicap in het geheel niet. ,,Ik ging op een blind-date, maar ze zag me niet zitten. Op roze maandag ging ik naar Tilburg kermis, maar daar zag ik geen flikker.”

En passant stak hij ook de draak met instanties die maar weinig rekening houden met blinden. ,,Ik wou een reisje gaan maken met de Zonnebloem. In de folder werd melding gemaakt van de mooie vergezichten, je komt er ogen tekort. Nou, ik kijk er erg naar uit, maar zie er toch vanaf.”

Als afsluiting van zijn optreden vroeg hij het publiek om allen even de ogen te sluiten. ,,Welkom in mijn wereld, daar is iedereen gelijk, geniet daarom van het leven.” Onder de tonen van ‘I Can See clearly now’ kreeg hij een staande ovatie van het publiek. De avond kon niet meer stuk en die van Patric zeker niet.

Naast Patric Lavrijsen zagen zowel op vrijdag als op zaterdag zo’n 150 toeschouwers in zaal de Wekker nog Frans Bevers als Ciske de oud-SRV-man, Erik Mulder als De Kiloknaller, Arian Compen als De Invaller, Wichard de Benis als de Marktmeester, Ton Brekelmans als opa Toontje en Dirk Kouwenberg als De geheimagent.