Voorlopig nog geen Padel in Reusel-De Mierden

Januari 2022


Terwijl ook de sport de afgelopen twee jaar met tussenpozen in lockdown ging, kende de populariteit van padel geen pauze. Padel, wat door velen als het midden tussen tennis en squash wordt gezien, ontstond enkele jaren terug in Midden-Amerika en veroverde al snel de harten van veel sporters. Het waren vooral de tennissers die overstapten, maar net zo goed trok het mensen van de bank af die nog nooit aan een balsport deden. Maar hoe groot de opmars ook is en zelfs Hilvarenbeek al twee padelbanen heeft, in Reusel-De Mierden komt het nog niet van de grond en daar balen ze van.
Je hebt een veld dat net iets kleiner is als een tennisveld, maar waar hoge doorzichtige hoge wanden ervoor zorgen dat de bal nooit uit gaat. De bal is vergelijkbaar met een tennisbal en de rackets zijn iets kleiner. Bij HTC de Ypelaer, dé tennisclub van Hilvarenbeek, openden ze inmiddels al twee padelbanen, waarmee ze goed met de tijd meegaan.
Maar in Reusel-De Mierden is het nog kommer en kwel.
Bij tennisvereniging Twisselt in Lage Mierde zijn ze er nog niet aan toe, maar anders is dat bij de buren in Reusel, waar tennisvereniging LTC De Kemphanen al serieuze plannen heeft om twee padelbanen aan te leggen. Maar er ontstaat nu een onverwacht probleem: door het gebrek aan ambtenaren bij de gemeente kunnen de plannen niet uitgewerkt worden, waardoor er dit jaar nog niet veel zal gebeuren. En de plannen waren nog wel zo mooi…
“Het is niet alleen jammer, maar ook een grote gemiste kans,” zegt voorzitter Henk Schirris. ‘’Naast onze tennisvelden op sportpark Den Hoek ligt nog een stuk grond waar we twee padelbanen aan kunnen leggen, maar die grond is eigendom van de gemeente. Daarom zijn we met de wethouder in gesprek gegaan met het voorstel om daar twee banen te realiseren. Het zou ons tennispaviljoen groter maken en als vereniging blijven we aansluiting houden met de ontwikkelingen om ons heen. Ook kunnen we de padelsport meer toegankelijk maken voor de Reuselse gemeenschap om zo meer te sporten. Maar de gemeente heeft becijferd dat aanleg 130 duizend euro gaat kosten, die ze tot de laatste cent op ons gaan verhalen. Als zij de kosten voorschieten moeten we dat in tien jaar tijd terugbetalen, wat voor onze vereniging niet te doen is.”
Volgens Schirris ligt dit bedrag zo hoog omdat er vanuit de gemeente uit gegaan wordt dat een Padelbaan geen basisvoorziening is, in tegenstelling tot tennis.
”We hebben zelf best wel alternatieve plannen voor de aanleg, zoals gebruik maken van een eigen investeerder, maar daar is verder overleg met de gemeente voor nodig en dat zit er voorlopig dus niet  in” zegt Schirris die nu voorziet dat de leden weglopen naar buurdorpen waar deze banen al liggen.
Bij de buren in de gemeente Bladel trekt de gemeente wel de beurs om de clubs te ondersteunen, zo heeft TV de Hellekens in Hapert inmiddels al vier gloednieuwe padelbanen aan kunnen leggen, waar ze komend jaar al een eigen competitie op organiseren. Bij VLTB Bladel wordt op dit moment nog gewerkt aan de aanleg van 2 nieuwe padelbanen, eind februari verwacht men die beschikbaar te hebben en ook Hilvarenbeek is er al klaar mee.
Leden van deze verenigingen waar de padelbanen zijn aangelegd zien het als een verrijking voor de club, zelfs ook de leden die zelf niet actief padellen.
Padel valt ook onder de vlag van de KNLTB en het wordt altijd met vier personen gespeeld.