KBO’s kleine kernen zetten in op Automaatje
Vervoer met vrijwilligers alternatief voor bus of taxi

Oktober 2022


Ouderen worden steeds ouder en blijven langer vitaal. Zo tikte Roos van der Staaij ® twee jaar geleden de honderd jaar aan.

Het vervoer naar het ziekenhuis kan voor ouderen een probleem zijn als ze geen auto kunnen rijden. Met reguliere taxiprijzen die de pan uit rijzen zou normaal gesproken een busverbinding uitkomst bieden. Maar wat als die busverbinding er ook niet is, zoals in Hulsel?
De afstand naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is minstens 25 kilometer en dat is voor elke oudere te ver om te lopen. Het gebruik van de buurtbus zou een alternatief kunnen zijn, ware het niet dat die route en vertrektijden zeer beperkt zijn (In Hulsel is enkel vervoer naar Bladel mogelijk!
Voor de KBO’s in Reusel-De Mierden is dit een van de redenen om de komende tijd ‘Automaatje’ te gaan promoten. Het is een initiatief, ondersteund door de gemeente Reusel-De Mierden, waarbij vrijwilligers voor het (taxi) vervoer gaan zorgen. Zaterdag 8 oktober wordt er tijdens een gezondheidsdag in Hulsel informatie over gegeven.
“Vooral het vervoer naar het ziekenhuis is voor ouderen in ons dorp vaak een probleem,” zegt Sjef van Herk van de KBO kring Reusel-De Mierden. “Zo lang iemand zelf een auto kan besturen is er geen probleem, maar zodra zelf auto rijden niet meer lukt wordt dat anders. Nu wordt Automaatje al op meerdere plaatsen uitgerold, maar er zijn weinig plaatsen waar er zoveel behoefte aan is als in Hulsel
Dat Automaatje gebruik maakt van vrijwilligers als chauffeur is nog wel een dingetje,” weet Van Herk ook. “Maar de eerste vrijwilligers hebben zich hier ook al aangemeld,” zegt hij. Verder hoopt hij dat de Gezondheidsdag een opstapje is voor andere vrijwilligers om zich ook aan te melden.
Op de tweejaarlijkse gezondheidsdag wordt verder informatie gegeven over hoe je vitaal kunt blijven en wat een goede invulling van de vrije tijd kan zijn. Er kan gefietst worden op een van de Reuselse Duofietsen het gemeentelijk loket A tot Z geeft informatie en er is informatie over domotica, buurtzorg en het Seniorweb. Ook is er live muziek.
De Gezondheidsdag is 8 oktober van 11.00-16.00 uur in het Drieske in Hulsel en de toegang is gratis.