Van oktober 2015 tot december 2019 vertelde ik maandelijks live een verhaal voor publiek in het Kempisch uurtje. Dat Kempisch uurtje, met daarin die verhalen, zijn digitaal terug te vinden op de website van kempen tv.
HW


Alexander Geheniau gaat zonder beperkingen met de fiets naar Ethiopie


Maart 2018

Alexander en zijn partner Mira

Alexander Geheniau en zijn vrouw Mira, komen in hun leven de nodige beperkingen tegen. Het weerhoudt hen er niet van om actie te voeren voor mensen die het nog slechter hebben dan zij.
Per fiets naar Adis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië? Wellicht dat het voor sommigen mogelijk is, maar voor Alexander Geheniau, zijn vrouw Mira en andere deelnemers aan de woensdaggroep van activiteitencentrum de Hoeksteen, moet de route aangepast worden. Ze rijden de afstand op hometrainers, noteren de kilometers en zijn op deze manier al tot in Rome gevorderd. Als alles meezit hopen ze eind maart hun doel in Ethiopië te bereiken.
,,Ik knok al mijn hele leven tegen de halve minuut zuurstoftekort na mijn geboorte,” legt Alexander uit.
Hij is de jongste uit een gezin van vier kinderen. Zijn school was een aangepaste school, waarna hij op de VSO klaargestoomd werd voor het werken op een beschutte werkplaats. Hij had verwacht misschien wel altijd bij zijn ouders te blijven wonen, maar uiteindelijk bleek er meer in te zitten voor hem. Met ondersteuning van de toenmalige SPD (nu MEE) kwam hij op de WVK in Bladel. Daar en later ook op activiteitencentrum de Hoeksteen kwam hij zijn Mira tegen.
Het leven met een beperking betekent voor hem dat hij nog enige moeite heeft met lopen en dat hij met zijn vrouw ondersteuning krijgt om overzicht te houden in de huishouding. Maar veel dingen gaan hen samen wel goed af, dat bewijst wel het keurige huisje waar ze samen in wonen.
,,Soms gebeuren er dingen waardoor je je ineens bewust wordt dat anderen het nog slechter hebben,” legt hij uit. ,,Ik had zo’n  moment bij mijn laatste vakantie in Turkije. Ik maakte een val en was daarna afhankelijk van zorg. Op zo’n moment realiseer je hoe goed alles hier geregeld is.”
Alexander, maar ook Mira wilden dat gevoel omzetten in actie. Ze kwamen in gesprek met de pelgrimshoeve in Vessem, van waaruit de broeders van Goede Werken een lijntje hebben met een project voor mensen met een beperking in Ethiopië.
,,Daar krijgen de mensen met een beperking geen aandacht en worden ze genegeerd,’ weet Alexander.
,,Wij hopen met deze actie middelen bijeen te  brengen, om hen daar een beter leven te bezorgen,” vult Mira aan. ,,Als die mensen het maar net iets beter krijgen door onze actie, dan is het voor mij al geslaagd.”
De 25 deelnemers van de Hoeksteen stappen nu om beurten op de vijf hometrainers. Ze werven zelf sponsoren die hen per kilometer ondersteunen, zo groeit het kilometeraantal, maar ook het sponsorbedrag.
,,Onderweg proeven we van de lekkere dingen die we passeren, want elk succes moet je vieren” vult Alexander nog aan. ,,In Duitsland stond er een bierpul klaar en in Italië pizza’s. Daarna werd de Middellandse zee overgestoken, en volgde Egypte, Sudan en daarna Ethiopië”.
Er staan vijf hometrainers naast elkaar opgesteld, waar ze om beurten een half uur fietsen. Een van de begeleiders noteert nauwkeurig de kilometers en er is altijd iemand in de buurt om water aan te reiken en het zweet af te deppen. Zo leggen ze per avond zo’n 250 kilometer af. Nog in de loop van dit voorjaar verwachten ze Ethiopië te bereiken en ze kunnen niet wachten op de reacties van de mensen die straks hun hulp gaan krijgen.
Iedereen die bij wil dragen, kan dat doen door een bijdrage op NL36RABO 010.754.1076 tnv Hoeksteen/actie voor Ethiopië.

De actie bracht zo’n 3500 euro op, een bedrag dat door de Pius X opgehoogd werd tot 3750,-