Van oktober 2015 tot december 2019 vertelde ik maandelijks live een verhaal voor publiek in het Kempisch uurtje. Dat Kempisch uurtje, met daarin die verhalen, zijn digitaal terug te vinden op de website van kempen tv.
HW


Drie eeuwelingen in één familie
Joan Drika en Trui

September 2016


De familie van Gisbergen uit Hooge Mierde vormde een wel zeer bijzonder sterk geslacht.
In Hooge Mierde staan er in totaal 3 eeuwelingenbankjes: alle drie van deze familie.
Jaon en zijn zussen Drika en Trui bereikten allen de leeftijd van 100 jaar.
Op de laatste dag van 2015 vierde Trui (Gertruida) van Gisbergen haar 100-ste verjaardag.
Trui zelf vindt dit niet echt bijzonder, want eerder gingen haar broer Joan en zus Drika haar al voor. Joan en Drika werden uiteindelijk 102 en 104.
Het leven van Trui is een aaneenschakeling van gewone dingen, het bijzondere is dat je daar dus ook gewoon 100 mee kunt worden. Vanuit de stoel in Mariahof in Reusel, waar ze woonde, keek ze nog een keer terug op haar leven.
Voor haar op tafel ligt een boek van 370 bladzijden. “Ik lees er nog drie in de week,” zegt ze. “
Maar het geheim om honderd te worden? “Gewoon ossem blève haole,” zegt de krasse eeuweling.
Het leven van Trui begon aan de Twisselt in Hooge Mierde, later verhuisde het gezin van vader Franske en moeder Coba naar de Smitsstraat.
“Vader was heel gewoon arbeider,” blikt Trui terug. “Door de jaren heen kwamen er wat dieren, waardoor we toch nog een klein boerderijtje kregen. Toen mijn ouders uit de tijd raakten, bleven onze Joan en ik over. We zijn toen maar gewoon bij elkaar gebleven.”
Maar alleen waren Trui en Joan nooit, want nadat een nicht van haar in het kraambed overleed, kwam het kind bij hen in huis: Annie. Annie groeide bij hen verder op en ze beschouwden haar als hun dochter.
De verste herinneringen die ze heeft gaan over soldaten in het dorp, op het einde en direct na de eerste wereld oorlog. “Ik heb een goed leven gehad maar aan oud worden is eigenlijk niets aan,” verklapt ze. “De dagen zijn soms lang, zeker nu ik onlangs uit Mierd heb moeten vertrekken.”
Op de laatste dag van dit jaar wordt haar feestje gevierd en bij de Corneliusstraat in ‘haar’ dorp komt er een derde Van Gisbergen-bankje bij de Corneliuskapel.